23948sdkhjf

SE BILLEDERNE: Arkitektskolens fire etagers træmøbel vinder pris

Centralt placeret i den nye Arkitektskolen Aarhus er Mediateket, et træmøbel i fire etager, der huser studiepladser samt skolens bibliotek og med sin centrale placering er et samlende element i den nye arkitektskole.

Den spektakulære trækonstruktion sikrer nu Praksis Arkitekter Danish Wood Award 2021 og med prisen 100.000 kr. Det skriver Træinformation, som indstiftede prisen i 1958, i en pressemeddelelse.

- Dertil har Praksis Arkitekter på mesterlig vis gjort bygningen til et eksempel og forbillede for generationer af kommende arkitekter. Træinstallationen er en slags arkitekturmodel i fuld skala; en af den slags konkrete abstraktioner, som studerende også bliver bedt om at lave, skriver Træinformation blandt andet om Mediateket.

Om Danish Wood Award

Danish Wood Award er landets ældste arkitekturpris og er oprettet af Træinformation i 1958. Hæderen går til en tegnestue, der har udvist store kunstneriske kvalifikationer, teknisk dygtighed og overbevisende anvendelse af træ.

Prisen er blevet uddelt hvert andet år, men er på grund af COVID-19 blevet udskudt til 2021.

Prisen er på 100.000 kr. og er støttet af Træinformation, Danske Byggecentre og DI Træsektionen

Vinderen udvælges af en uvildig komité, som består af formand Mikael Koch, ark. MAA og direktør i Træinformation, Anna Maria Indrio, ark. MAA og partner i Norrøn, Nicolai Richter-Friis, ark. MAA og partner i Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Søren Rasmussen, ark. MAA og indehaver af ONV Arkitekter, Anders Brix, ark. MAA samt Søren Nielsen, ark. MAA og partner hos Vandkunsten.

Løsningen tager afsæt i en helt enkel idé om en stor reol med søjler, dragere og dæk. Tegnestuen har formået at anvende og udfolde idéens muligheder, sådan at der opstår en rigdom af rum og kvaliteter, lyder beskrivelsen også. Her er der både højt til loftet med plads til store arkitektmodeller og dobbelthøje trapperum, men også små intime rum med lavt til loftet beregnet til fordybelse.

Som hus-i-huset formidler Mediateket overgangen mellem de vidt forskellige skalatrin, som findes i henholdsvis bogen, reolen, kroppen og arkitekskolens åbne rum af beton – og gennem facadens glasparti endda videre til den omgivende by. Uanset hvor i strukturen, man befinder sig, ser man mange lag, så det oplevede rum bliver dybt og mættet.

Idé fra gammelt reolsystem

Trækonstruktionen i det enorme møbel danner rammen om 520 kvm over stueplansniveau og 940 hyldemeter fordelt på fire etager.  

Det store træmøbel er bygget med ide fra et gammelt reolsystem fra kælderen i Hack Kampmanns Erhvervsarkiv i Aarhus, som Arkitektskolen Aarhus har fået.

- Vi har valgt at bruge de fine reoler som afsæt for udformningen af Mediatekets geometri og materialeholdning. Reolerne slår takten an både i forhold til den enkle sammenstilling af brædder og lægter, det nøgterne og robuste udtryk, og det underspillede raffinerede. Reolerne skal opfattes som en naturlig del af den endelige oplevelse af Mediateket, forklarede Mads Bjørn Hansen, der er partner i Praksis, i forbindelse med at tegnestuen vandt opgaven i november 2018.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14