23948sdkhjf

Byggemarkedskunder træffer grønnere valg

Den grønne omstilling er i fuld gang på tværs af brancher, og byggeriet er ingen undtagelse. Travlheden har været stor i byggebranchen i det forgangne år, men det har ikke været på bekostning af ønsket om at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Det viser byggecenterkæden Starks årlige undersøgelse af håndværkernes holdning til bæredygtighed.

På en række områder peger pilen i en grønnere retning blandt de næsten 900 håndværkervirksomheder, som har deltaget i undersøgelsen. Blandt andet køber 35,3 pct. af respondenterne ofte, meget ofte eller altid bæredygtige byggematerialer. Det tilsvarende tal lå sidste år på 29,8 pct.

At håndværkerne i stigende grad vælger bæredygtige byggematerialer, glæder Britta Korre Stenholt, adm. direktør i Stark Danmark.

– Byggeriet står for en tredjedel af alt affald i Danmark. Hvis vi skal nå den danske målsætning om en 70 pct. CO2-reduktion i 2030, er det helt afgørende, at vi lykkes med at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Der er ingen tvivl om, at det er fremtiden – både for vores kunder og os som leverandør – så det er meget opmuntrende, at holdningen til bæredygtigt byggeri bliver stadig mere positiv, siger hun.

Bygherrer stiller grønne krav

Sammenholdt med sidste års undersøgelse står det ifølge byggecenterkæden klart, at der stilles flere krav om bæredygtige byggeprojekter fra både offentlige og private kunder. Blandt andet stiller 34,4 pct. af de private virksomheder og 34,2 pct. af de private boligejere ofte, meget ofte eller altid krav om bæredygtighed i projekterne. Det er en stigning sammenlignet med sidste år, og tendensen vækker begejstring hos Kristian Fribo, bæredygtighedschef i Stark Danmark, der oplever, at den bæredygtige udvikling nu sker bredt i branchen.

– Vi kan konstatere, at håndværkerne møder en stigende efterspørgsel på bæredygtighed fra de private erhverv samt private kunder. Den positive trend påvirker direkte, hvordan håndværkerne forholder sig til deres eget valg af bæredygtige materialer og løsninger. Hidtil har vi set det offentlige og store private investorer gå forrest, men billedet ændrer sig nu stille og roligt, så selv mindre kunder og de små og mellemstore håndværkere i stigende grad tænker i bæredygtige løsninger, siger han.

På trods af større fokus på bæredygtighed er en af de største barrierer for mere bæredygtigt byggeri, at håndværkerne savner viden om klimavenlige materialer. Således svarer blot 34,1 pct. af respondenterne, at de har tilstrækkelig viden om bæredygtige byggematerialer.

– Der er fortsat en vigtig opgave i at klæde håndværkerne godt på. Heldigvis ser vi en stor vidensdeling i branchen lige nu, og i Stark søsætter vi løbende nye initiativer, der skal gøre det nemmere for håndværkerne at bygge bæredygtigt. Vi skal nok komme i mål, siger Kristian Fribo.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156