23948sdkhjf

Amerikanerne er vilde med os

En mindre dansk maskinbygger har stor succes med en specialmaskine til slibning af profilerede emner til køkkener. Maskinen eksporteres til USA og skal derfor opfylde de strenge amerikanske krav til personsikkerheden.
Også amerikanerne investerer store beløb i køkkenrenoveringer. En af de største aktører i den amerikanske køkkenindustri fremstiller ikke mindre end 35.000 kabinetter om dagen, men produktionen kan ikke køre uden hjælp fra en håndfuld maskinbyggere hos Slipcon i Hadsten.

De er nemlig eksperter i at udvikle og konstruere de specielle slibemaskiner, der sørger for at overfladerne på køkkenlågerne slibes helt glatte inden den afsluttende overfladebehandling. Også kanterne af profilerne skal være afrundede, for at lakken kan hænge fast.

- Det begyndte på en restaurant i Tyskland, hvor jeg havde spist en god middag sammen med en forretningsforbindelse. Han interesserede sig meget for børstepudsning, og efterlyste nogle ideer til en maskine. Så tegnede jeg en skitse på dugen, og vi blev enige om, at jeg skulle købe en maskine og sætte mit eget navn på, fortæller Slipcons indehaver, Poul Lundum.

Maskinen blev færdig og snart efter udstillet på en messe i Californien - og det blev begyndelsen på Slipcons amerikanske eventyr.

En stor køkkenproducent købte messe-maskinen, og snart efter kom der flere ordrer. I 2004 solgte Slipcon godt 40 af de tyskproducerede maskiner i USA, og det gav blod på tanden. Så meget, at Poul Lundum besluttede at udvikle og producere selv – patentet var jo hans.

- Amerikanerne tænker lidt anderledes end os. Hvis de finder en god løsning, holder de den ikke for sig selv, sådan som vi andre gør. De skriver straks om den i aviser og blade, og hver eneste gang får vi ekstra travlt.

Maskinbygger og opfinder
Fra begyndelsen af 2005 har alle Slipcons maskiner været af egen produktion, men det var noget af en opgave at få maskinen udviklet.

Slibeprincippet er oscillerende børsteslipning. To cylindriske valser med slibelærred og en diskstation med 11 roterende og oscillerende slibeskiver fjerner alle former for skarpe kanter på låger og kanter i tykkelser op til 100 mm. Og det interessante er, at Slipcon-maskinen umiddelbart kan monteres i en bestående linie og tilpasses den aktuelle hastighed – op til 15 meter per minut.

Poul Lundum er ikke bare maskinbygger, han er også opfinder. Det patenterede system består af en børste af naturfibre og et opslidset slibelærred.

Børstens eneste opgave er at støtte slibelærredet og indgå i den slæbende effekt, der gør, at slibningen af kanterne kan kontrolleres meget nøjagtigt.

- Kanterne må hverken være for afrundede eller for skarpe, og det skulle gerne være sådan, at for- og bagkanter er ens, dvs. at alle kanterne på en firkantet låge er brækket ens. Med Slipcon-maskinen er det intet problem, det ved jeg fra de 30 maskiner, vi har bygget hidtil, forklarer Poul Lundum.

Poul Lundum har taget patent på det specielle oscillerende slibesystem, der giver de flotte overflader på køkkenlågerne. Kontant salgsmetode
Og det går bare stærkt. I 2006 forventer Poul Lundum at skulle producere 60 maskiner, især til USA-markedet, hvor salget støttes gevaldigt af den kontante måde, der markedsføres på.

- Vores søn Thorben bor i USA og kører rundt i en stor firehjulstrækker med trailer, hvorpå en driftsklar Slipcon maskine er monteret. Vi åbner døre og sider og tilslutter strømmen, og er dermed klar til at slibe de første låger. Den kontante måde er noget, amerikanerne kan forholde sig til, for de ser resultatet på deres egne emner lige med det samme. Derfor køber de så mange maskiner.

Succesen i USA fører nu til store omvæltninger hos Slipcon. En ny fabrik er på tegnebrættet, og går det efter planen, skal den tages i brug inden udgangen af 2006.

I produktionen er der lagt op til serieproduktion. Hver eneste gang der tegnes en ny maskine, skal allerede eksisterende komponenter indgå, fx diskstationen og føringskonsollerne. Alt sammen er bygget op af kraftige aluminiums- og stålprofiler, der er fået en fornem overfladebehandling i form af pulverlak.

Styringen er baseret på PLC-teknik og standard el-komponenter. Bortset fra PLC’erne leverer Følsgaard alle el-komponenterne, herunder Banner Pico-Guard sikkerhedssystemet. Det er lyslederbaseret og består af en sender/modtager, der kontrollerer lågerne ind til de farlige slibeskiver og valser.

Griske sagførere holdes væk
En af fordelene ved lyslederteknikken er, at det er umuligt at snyde forbindelsen – og desuden er systemet immunt over for elektriske forstyrrelser. Og dem kan der godt være mange af i en stor amerikansk fabrik.

- Personsikkerheden er alfa og omega i sådan en maskine, for kommer der nogen til skade i USA, har du omgående 100 griske sagførere siddende på nakken af dig. Der er stor sandsynlighed for, at du møder sagføreren før lægen, hvis du kommer på skadestuen i USA, fortæller Poul Lundum.

På grund af Banner Pico-Guard systemets sikkerhedskategori 4 – den højeste - sover Poul Lundum godt om natten. Ikke engang i drømme konfronteres han med griske sagfører.

Ud over Pico-Guard systemet leverer Hans Følsgaard A/S sensorer, masser af UL-godkendte styrekabler, befæstelseskomponenter og gennemføringer til Slipcons succesrige produktion. Herunder det wiretrækaktiverede nødstop i begge ender af maskinen.

Følsgaard leverer langt de fleste el-komponenter, herunder Banner Pico-Guard sikkerhedssystemet. Grundmodulet sidder i tavlen, og derfra går der lysledere ud til sender/modtagerne ved lågerne. - Vi ser en stor fordel ved at samarbejde med en stor aktør inden for el-branchen. For det første er det lettere at handle med få leverandører, og derudover er det meget bekvemt, at det er de samme komponenter, vi bruger hele tiden. Desuden lægger vi vægt på, at specialkomponenter kan serviceres på stedet - Banner Pico-Guard fremstilles jo i Minnesota – hvor vort USA-kontor også ligger, slutter Poul Lundum.

Kilde: Slipcon ApS.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064