23948sdkhjf

Slut med nye kontormøbler: Genbrug bliver førstevalg hos region

Når medarbejderne i regionshuset i Region Syddanmark har manglet et skrivebord eller en kontorstol, er de gået ned i kælderen i huset i Vejle for at se, om der stod en på lager, som kunne bruges. Hvis ikke, er der blevet købt en ny og det har betydet indkøb af cirka 100 nye borde og 270 nye stole hvert år.

Men det er slut nu. En ny partnerskabsaftale mellem Region Syddanmark og Holmris B8 skal sikre, at alle møbler, som bliver købt i regionshuset, som udgangspunkt er brugte.

- Vi har lavet en prioriteringsrækkefølge, så når du som medarbejder ønsker et nyt møbel, så kigger vi først i kælderen. Kan vi ikke genbruge vores egne møbler, så får man et brugt møbel fra Holmris B8. Og hvis de ikke kan fremskaffe det brugt, så får medarbejderen et nyt møbel, forklarer Ditte Nicolajsen, categori manager i strategisk indkøb i Region Syddanmark til Wood Supplys søstermedie Kommunefokus.

Men medarbejderen behøver ikke frygte, at Holmris B8 ikke kan fremskaffe en god brugt stol eller bord til dem. Faktisk vil medarbejderen slet ikke kunne se, at det er et brugt møbel, siger Steffen Max Høgh, sustainability manager i Holmris B8.

- Når de ansatte oppe i regionen sidder på en stol, så vil de ikke kunne se, om det er en ny eller brugt stol. Vi damprenser møblerne og ombetrækker dem, så de er helt fine, så man vil ikke kunne mærke det, forklarer Steffen Max Høgh.

Holmris B8 har et bredt udvalg af kontorstole, borde, loungemøbler, reoler og hvad der ellers hører sig til i et moderne kontor, velkomstområde eller kantine, fortæller Steffen Max Høgh. Også gængse specialstole af mærker som Håg kan virksomheden levere.

Fokus på mindre CO2-udledning

Aftalen er ambitiøs, forklarer Steffen Max Høgh, fordi man formindsker CO2-udledningen ved at give de brugte møbler et længere liv. Oftest ligger fokus på at vælge certificerede møbler, men produktionen af dem skaber stadig et CO2-aftryk.

Når regionen får leveret de brugte møbler, er det nu kun leveringen, som belaster miljøet.

- Der er ingen belastning ud over transporten, for vi tilføjer ikke møblerne noget nyt, ingen formaldehyd eller lak. Så man kan faktisk kalde det et bæredygtigt udbud, siger Steffen Max Høgh.

Der er opbakning til aftalen hos medarbejderne i regionsrådshuset, fortæller Ditte Nicolajsen, selvom man i starten var bekymret for, hvad det var for nogle brugte møbler, man ville få.

- Det har været forbi medarbejderudvalget, som har nikket ja og det er også mit indtryk, at folk er positive. Folk har selvfølgelig tænkt, hvad er det nu for møbler, ligner de nogen fra et loppemarked, siger Ditte Nicolajsen

Den forestilling blev dog hurtigt gjort til skamme og hun så ved selvsyn, at det kan være svært at se, hvilken stol der egentlig er genbrugsstolen, da der skulle tages billeder til regionens pressemeddelelse om aftalen.

- Jeg havde taget min egen kontorstol med, så vi kunne tage billeder og sammenligne. Min egen kontorstol er en lidt dyrere model, omkring syv-otte år gammel. Og der var de ikke helt tilfredse hos Holmris B8, fordi de syntes, at min stol så for slidt ud i forhold til deres stol, haha. Deres vi nybetrukket og fin. Så det er altså pæne kontormøbler og man kan slet ikke se, at de er brugte, siger Ditte Nicolajsen.

Region Syddanmark er den første offentlige arbejdsplads, som nu har brugte møbler som førstevalg. Partnerskabsaftalen løber indtil næste sommer, og hvis det går godt, tror Ditte Nicolajsen, at det kan bredes ud til regionens andre kontorer på for eksempel sygehuse.

- Jeg tror godt, at vi kan komme op på, at 90 procent kontormøblerne i regionshuset bliver genbrugsmøbler. Jeg kan også sagtens forestille mig, at det samme kunne være tilfældet på kontorerne på hospitalerne. Der er et stort potentiale.

Holmris B8 samarbejder desuden med en socialøkonomisk virksomhed, som står for afhentningen og leveringen af de brugte møbler. De brugte møbler, som Holmris B8 ikke kan sælge til virksomheder, bliver givet til velgørenhed.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11