23948sdkhjf

PP’s snedkermester har aldrig oplevet noget lignende: Usikkerheden er værre end efter finanskrisen

Selvom ordrebøgerne hos PP Møbler i Allerød er propfyldte, har Kasper Holst Pedersen i øjeblikket mere end almindeligt svært ved at spå om fremtiden. 

– Jeg tror faktisk, at vi lige nu står i en af de mest usikre tider, jeg har oplevet i mit liv, vurderer snedkermesteren, der sidste år overtog det fulde ejerskab og ansvar for familievirksomheden PP Møbler.  

Har ikke noget klart svar

Mens branchen i pandemiens spæde start frygtede en voldsom nedgang i salget, har virkeligheden som bekendt vist sig at være den modsatte, og som alverdens medier inklusiv Wood Supply før har beskrevet, har den store stigning i forbruget generelt sat snart sagt samtlige af verdens forsyningskæder under pres. Der er rift om råvarerne, og ikke mindst træ og stål er i høj kurs – noget der også mærkes i Allerød hos den snart 70 år gamle producent af Wegner-klassikere. 

– Vi køber træ og stål i den højeste kvalitet på markedet, og det er heldigvis ikke her, efterspørgslen er størst, så vi er ikke så påvirkede endda, men vi oplever det og vi har kvaler, siger Kasper Holst Pedersen. 

Han peger på, at det i kraft af problemets verdensomspændende karakter er svært for den enkelte virksomhed at stille noget op, og ifølge Kasper Holst Pedersen er det ikke en gangbar løsning at skrue op for indkøbsvolumen for at sikre sig adgang til råvarerne. 

– Men jeg har ikke noget klart svar på, hvordan det her bliver løst. Den er svær, erkender snedkermesteren  

En mere positiv krise

De umiddelbart manglende løsninger på et meget præsent problem er den primære årsag til, at Kasper Holst Pedersen beskriver tiden som en af de mest usikre, han nogensinde har oplevet. 

– Usikkerheden omkring fremtiden er for mig at se større lige nu, end den var under finanskrisen, siger han og understreger, at der er stor forskel på de to perioder. 

– Den her situation er selvfølgelig mere positiv end tiden efter finanskrisen, fordi der var tale om en økonomisk krise, som vi jo ikke står i i dag.

Ikke desto mindre gør den nedsatte sigtbarhed det svært at lægge planer og budgetter for selv den nærmeste fremtid. 

– Vi ved ikke, hvad vi skal forvente os overhovedet, men vi tager en ting ad gangen og prøver at angribe udfordringerne så systematisk, som det kan lade sig gøre. Vi prøver at holde os ajour med leverandører og underleverandører – det er også svært for dem at give et klart svar, men jeg tror, det er det bedste, man kan gøre lige nu, fortæller Kasper Holst Pedersen. 

Større forståelse for lang leveringstid

Med en lettere omskrivning af en gammel ostereklame kan man fristes til sige, at en Wegner-stol tager den tid, en Wegner-stol skal tage. Når ordrebøgerne som nu er mere end fyldte, betyder det således også, at kunderne i øjeblikket må vente længere end ellers på de nordsjællandske snedkermøbler, men Kasper Holst Pedersen oplever, at pandemien har rykket forståelsen. 

– Der er jo pludselig kommet lange leveringstider på rigtig mange ting, også meget andet end møbler, så der er kommet en anden forståelse for, at det tager tid, forklarer snedkermesteren. 

Og selvom Kasper Holst Pedersen og PP Møbler godt kunne lange flere klassikere over disken i et brandvarmt marked, holder han fast i, at der ikke skal skrues hovedløst op for tempoet på værkstedet. 

– Vores virksomhed vokser organisk, og vi vil ikke sende noget ud i byen eller forcere produktionen med fare for at gå på kompromis med kvaliteten. Vores arbejde skal kunne udvikle sig på håndværkets præmisser, og vi holder fast i vores måde at gøre tingene på, og så må det betyde, at det varer lidt længere med leveringen, fastslår han.  

Også det standpunkt oplever Kasper Holst Pedersen har vakt stigende genklang det seneste halvandet år. 

– Folk har syntes, vi har været lidt tossede, når vi forsvarede de lange leveringstider, men de begynder at forstå det lidt bedre nu. Jeg oplever, at der også er kommet et større fokus på miljøhensyn og på at købe kvalitet fremfor kvantitet, og derfor er der også en større forståelse for, at vi vælger at holde fast i vores principper, lyder det. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095