23948sdkhjf

Dom i langvarig sag om ”ulovlige” plastvinduer: Kommune skulle have givet dispensation

Retten i Hjørring har frifundet to husejere for at skulle betale hver 5.000 kr. i bøde, fordi de nægtede at fjerne de plastvinduer, de havde fået sat i deres hus i Lønstrup. Begrundelsen for frifindelsen er, at Hjørring kommune ikke havde foretaget en tilstrækkelig og konkret vurdering med inddragelse af alle relevante og saglige kriterier.

En sejr for moderne vinduer, mener brancheforeningen VinduesIndustrien, som i mange år har peget på, at adskillige lokalplaner vidner om ringe kendskab hos kommunerne til den udvikling, der er sket indenfor fremstilling af vinduer, og at der foregår udbredt diskrimination af nye vinduesmaterialer

De to husejere, ægteparret Lone Engberg og Palle Sørensen skiftede vinduer i huset i Lønstrup i 2015 og valgte plastvinduer fordi de mindede mest om de originale vinduer i huset og fordi de lagde vægt på at få så vedligeholdelsesfrie vinduer som muligt.

Lokalplan: Plastvinduer er forbudt

Forinden havde parret orienteret sig i lokalplanen for området. Og heri er kravene til vinduernes design i den gamle fiskerby meget nøje beskrevet. De krav overholdt de valgte vinduer da også. Men der stod samtidig, at vinduer ikke må være lavet af plast

- Vi så godt den formulering med at plast ikke var tilladt, men vi kunne samtidig konstatere, at lokalplanen ikke blev håndhævet, og antog derfor, at det var en fejl, som ikke var blevet rettet. Samtidig er og var vi fuldt ud klar over, at der ikke er hjemmel i Planloven til at forbyde et i forvejen lovligt materiale, lyder det fra Lone Engberg som altså vurderede, at afsnittet i kommunens lokalplan er ugyldigt.

På trods af, at Forvaltningen i Hjørring Kommune indstillede, at der blev givet dispensation fra forbuddet mod plastvinduer, så stod kommunen fast, og efter en proces, der varede flere år, og endda blev behandlet i Natur- og Miljøklagenævnet, endte det med en bøde på 5.000 k. til hver af husejerne.  

Men den bøde slipper de altså for efter dommen i Retten i Hjørring.

Sætter spot på kommunal materialediskrimination

Professor i miljøret ved Københavns Universitet, dr. Jur. Peter Pagh mener, at dommen er principiel og  kommer til at betyde, at Planklagenævnet fremover i sager om lokalplanforbud mod plastvinduer vil være tvunget til konkret at tage stilling til, om der i forhold til den enkelte ejendom er en planlægningsmæssig begrundelse for at forbyde plastvinduer.

- Den form for stillingtagen har manglet gennem flere år.  Fremover må forventes, at nævnet reviderer sin egen tidligere praksis, da der i modsat fald må forventes en eller flere sager i fremtiden vil blive prøvet ved domstolene, vurderer han.

Medlemmerne af brancheforeningen VinduesIndustrien oplever nemlig hyppigt at kommuner rundt omkring i landet hænger fast i gamle fordomme og forsøger at afskære husejerne fra at bruge vinduer i et eller flere bestemte materialer, som ellers er helt lovlige. Og den form for materialediskrimination er et problem, vurderer man.

- Vi ser det her som en sejr for moderne vinduer. Vores produkter skal leve op til en lang række krav i både national lovgivning og helt ned til lokalplanniveau. For eksempel i forhold til isoleringsevne, klimabelastning, dimensionering af profiler og sprosser og meget andet. Derfor er der over de seneste år udviklet mange nye multimateriale-vinduer, som i deres fremtræden passer til den varierede danske facadearkitektur, og samtidig lever op til verdens skrappeste energikrav, lyder det fra VinduesIndustriens formand, Claus Arberg, som samtidig er formand for brancheforeningens plastsektion og direktør for Hvidbjerg Vinduet A/S.

- Vi hilser det velkomment, at kommunerne tager stilling til vinduernes design og udformning. Men de skal overlade til fagfolk og bygherre at beslutte, hvilket materiale vinduerne bedst fremstilles i. Og når et materiale en gang er lovligt, skal de ikke gå ud og forbyde det i deres lokalplaner, medmindre der er tale om en fredet og historisk bygning eller bymidte af helt særlig karakter. Det har vi nu endelig fået rettens ord for, siger Claus Arberg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.174