23948sdkhjf

Lågeproducent konkurs - fagforeningstvist blev dødsstødet

En tvist med en svensk fagforening har trukket tæppet væk under lågeproducenten Scandoor-Danmark, der er taget under konkursbehandling.

– Det er smadderærgerligt. Vi har eksisteret og produceret i 20 år, men det stopper så nu, lyder det fra stifter og direktør Keld Schmidt Knudsen.

Konkursbegæringen er indgivet af en svensk fagforening, der repræsenterer en ansat i virksomhedens svenske filial, der lukkede, da Scandoor i 2017 flyttede produktionen fra Malmø til sønderjyske Skodborg.

Advokat Anders Bendtsen, der er udpeget som kurator på sagen, bekræfter overfor Wood Supply, at konkursbegæringen kom fra den svenske fagforening. Han forventer ikke, at aktiviteterne fra Scandoor vil blive videreført.

– Men pengeinstituttet har virksomhedspant i selskabet, så det afhænger selvfølgelig af, hvad de ser af muligheder, forklarer han.

En dyr tur til Jylland

Ifølge Keld Schmidt Knudsen har den svenske ansatte været sygemeldt siden i sommer. Han fortæller, at den svenske filial lukkede ved årsskiftet, og at virksomheden siden da ikke har haft råd til at betale den sygemeldte løn.

– Vi har været lidt hårdt ramt af corona, som medførte, at det ikke var så populært med hjemmebesøg. Vi havde en hård tid, men vi var sådan set kommet over det, men nu er der altså en fagforening, der har lukket os ned, udtaler han.

Scandoor, der blev grundlagt i 1990, har specialiseret sig i lågeproduktion med fokus på køkkenrenoveringer. Ifølge Keld Schmidt Knudsen begyndte problemerne i første omgang at melde sig for virksomheden, da man i 2017 valgte at flytte produktionen til det sønderjyske.

– Her hentede vi en ny driftsdirektør ind, der skulle stå for produktionen, og jeg havde selv tænkt at jeg skulle trække mig lidt tilbage, for jeg bor ikke i Jylland, og kunne ikke være med i den daglige drift, fortæller Scandoor-stifteren.

Det gik imidlertid ikke helt efter planen, og siden flytningen har Scandoor været en underskudsforretning med et samlet tab på godt tre mio. kr. fra 2017 til 2019. Det valgte Keld Schmidt Knudsen sidste år at tage konsekvensen af, og produktionen i Skodborg blev lukket.

Maskinpark flyttet til Spanien

I stedet indgik virksomheden en aftale med det spanske Endeavour Concepts SL, der blev produktionsansvarlig og lejede Scandoors maskinpark og inventar til at fortsætte lågeproduktionen i det spanske.

Et valg der nu er med til at komplicere arbejdet for Anders Bendtsen.

– Vi er på nuværende tidspunkt i gang med at undersøge, hvad der er af aktiver i selskabet, og vi er blevet oplyst, at der muligvis ligger et depositum på et lejemål i Spanien, og at der også er noget driftsmateriel, der er svært at værdisætte på nuværende tidspunkt, fortæller kuratoren.

Keld Schmidt Knudsen forventer imidlertid ikke, at Scandoors maskinpark kommer til at indbringe konkursboet noget større beløb.

– Den nyeste maskine er fra 2009, og teknologien går jo så stærkt, så når de er så gamle, tror jeg ikke, der kommer meget ud af det, vurderer han.

Egenkapitalen væk

Ser man på Scandoors årsrapport for 2019, der er den senest offentliggjorte, beløb virksomhedens samlede materielle anlægsaktiver sig til 313.046 kr., mens egenkapitalen ved årets udgang lød på nogenlunde det samme, om end med omvendt fortegn.

Den samlede gæld i virksomheden lød ved udgangen af 2019 på 2,25 mio. kr., heraf var godt 1 mio. kr. gæld til tilknyttede virksomheder, mens selskabets bankgæld beløb sig til 132.025 kr.

Hvor stor gælden er i dag, har Anders Bendtsen endnu ikke overblik over.

– Men det, vi foreløbig har registreret, er relativt begrænset. Der er indtil videre kommet anmeldelser for 280.000, og jeg forventer, det kommer til at stige, men jeg kan endnu ikke sige noget om niveauet, fortæller kuratoren.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094