23948sdkhjf

Møbelalkymi i Nors: Nyt samarbejde tryller gamle bordplader om til nye

Kontormøbelleverandøren JK Office er for alvor begyndt at blande sig i branchens grønne dagsorden, og nu bringer et nyt samarbejde den aarhusianske virksomhed endnu længere frem på den cirkulære bane.

I samarbejde med nordjyske Convert kan JK Office nu tilbyde kunderne at lave gamle skrivebordsplader om til nye. Ifølge virksomheden er aftalen den første af sin slags i Norden, hvor JK Office også bliver eneforhandler af de ”nye, gamle” bordplader.

– Det her har været undervejs i en fem måneders tid, og det er et virkelig spændende skridt for os, lyder det fra JK-direktør Morten Kallmayer.

Han peger på, at samarbejdet kan være med til at løse en af branchens store udfordringer, når det kommer til bæredygtighed.

– Den her problematik med at få lukket loopet og skabt en reel cradle to cradle-tilgang har været svær, men med den her produktion sikrer vi faktisk, at man slet ikke har noget spildprodukt, der jo ellers er næsten umuligt at undgå, forklarer han.

Bordpladens svar på trøfler

På Converts fabrik i Nors nær Thisted bliver de gamle bordplader findelt og omdannet til træfibre, der derefter presses sammen til nye plader i en patenteret proces.

– Og her kan vi også smide diverse afskårne rester i, lyder det fra Morten Kallmayer, der understreger, at der således er mulighed for at skubbe hele branchen i en grønnere retning.

– Selvom vi har eneret på forhandling i Norden, så vil vi meget gerne samarbejde med branchen, for det her er jo en fælles udfordring – og en af måderne kunne være at hjælpe andre aktører med at komme af med deres rester på en bæredygtig måde, lyder det.

Ifølge JK-direktøren kan snart sagt alle typer bordplader ryge i maskinen.

– Det eneste krav er, at materialerne indeholder fibre, og det gør langt de fleste kontormøbler. Dog må andelen af spånplader ikke blive for stor, for der er fibrene allerede nedbrudt, så det bliver simpelthen bare til støv, forklarer han.

Salg i fortællingen

Samarbejdet er endnu så nyt, at der ikke er sat budgetter og måltal på salget, fortæller Morten Kallmayer. Men selvom de genskabte bordplader prismæssigt kommer til at ligge lidt over de billigste produkter på markedet, forventer han, at fortællingen omkring produktet er nok til at opveje den forskel.

– Lige nu er vi bare enormt begejstrede for at kunne tilbyde markedet det her produkt, og der er ikke noget krav om, at vi skal nå op på en bestemt andel, fortæller han og fortsætter:

– Convert-fabrikken kan lave en lang række andre type produkter så kravene til, hvad vi minimum skal aftage bliver ikke et problem at indfri. Samtidigt er det en produktion, der nemt kan opskaleres, hvis efterspørgslen stiger meget, vurderer han.

Og når det kommer til spørgsmålet om at få skabt er velfungerende takeback-system og dermed få sikret den indadgående forsyningskæde, har Morten Kallmayer en ganske lavpraktisk løsning klar.

– Vi kører jo bare ud og henter kundernes møbler, og så afleverer vi plader og andet, der kan bruges, til Convert, mens vi sørger for, at sådan noget som stel bliver genbrugt, forklarer han.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078