23948sdkhjf

7.449 hængende eukalyptus-stammer fra Sydafrika til Amager

På spidsen af Amager har Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, i flere år arbejdet på et nyt kraftvarmeværk på Amagerværket, Blok 4. 

MT Højgaard Danmark har netop afsluttet deres eksteriørentreprise, i form af en skov af hængende stammer, der symboliserer kraftværkets forsyning af biomasse.  Nu mangler Hofor kun den sidste klargøring, inden anlægget er helt færdigt. Det skriver entreprenørselskabet i en pressemeddelelse. 

– I alt har vi monteret 3.200 ton stålbjælker og udsmykket med 7.449 eukalyptusstammer, så det har været en stor opgave, siger Martin Cederholm, der er projektchef i MT Højgaard Danmark, i pressemeddelelsen og tilføjer, at der er tale om FSC-certificeret træ fra Sydafrika.  

– Inden montagen har vi boret to huller i hver eneste træstamme, så vi nemt kunne montere dem, når vi var i højden. Det har været et kæmpestort arbejde med så mange stammer, men resultatet er blevet meget flot, fortæller Martin Cederholm.  

På sigt vil det blive muligt for besøgende at gå op til en platform på toppen af anlægget via ”Himmeltrappen”, og herfra kan de betragte København fra oven. 

For at sikre den laveste mulige vægt er de seks meter lange stammer, inden de kom til Danmark, blevet afbarket og tørret, så deres fugtindhold er reduceret til 18-20 pct. fugt, hvilket er den forventede ligevægtsfugtighed i Danmark. 

Stammerne er opskåret i færdige længder og der er sat anti-splint plader i begge ender, så de ikke flækker, når de udsættes for fugt eller udtørring.  

Biomasse ind og CO2 ud

Officielt blev Blok 4, der skal anvende certificeret bæredygtig biomasse som brændsel, indviet i august sidste år.

Om Bio4

Den årlige energiproduktion bliver på 10 PJ varme og 1.000 GWh el.

Det årlige flisforbrug bliver på 1,2 millioner ton.

Anlægget fjener omkring 1.000.000 ton CO2 fra København.

Indvielsen markerer, at Hofor i København nu har udskiftet kullet til fordel for biomasse, og det betyder, at CO2-udledningen reduceres med 80-95 pct. i forhold til kul. Dermed leverer værket et betydeligt bidrag til hovedstadens ambitiøse mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. 

Det er Gottlieb Paludan Architects, der har udarbejdet BIO4-projektet i samarbejde med Møller & Grønborg og engelske Speirs + Major for forsyningsselskabet Hofor. 

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109