23948sdkhjf

COP17 baner vej for kulstofbinding i træprodukter

Efter flere års tilløb er vejen nu banet for at medregne træprodukters kulstofbinding i de nationale klimaregnskaber. Det styrker incitamentet for at bruge mere træ.
Medregning af træprodukters kulstofbinding er blot en mindre del af det omfattende aftalegrundlag på skovområdet, der indgår i Kyoto-protokollens afløser.

Men for træbranchen har det en meget stor signalværdi, at træets egenskab som kulstoflager nu anerkendes i FN og dermed får et globalt, ’grønt’ stempel.

Det vurderer Jakob Rygg Klaumann, direktør Dansk Træforening, der peger på, incitamentet for øget brug af træ for alvor blevet styrket ved COP17:

- Tidligere er hugst af træ blevet betragtet som CO2-udslip i hugståret. Dermed har man indtil nu afskrevet sig fra at godskrive den kulstoflagring, der finder sted i den efterfølgende brugsfase, hvor kulstoffet holdes ude af atmosfæren og lagres i varige træprodukter indtil afbrænding eller forrådnelse, forklarer han.

Regneregler for lagring
Kulstoflagring i træprodukter er nu en del af de samlede regneregler for optag og udslip af CO2 fra skovbruget, som det bliver obligatorisk at anvende i Kyoto-protokollens anden periode.

Der er fastsat regneregler for, hvordan man opgør den samlede pulje af træprodukter, og hvis den samlede pulje bliver mindre, så ’straffes’ man, fordi det bliver betragtet som et CO2-udslip. Omvendt når den samlede pulje af træprodukter i samfundet vokser, så krediteres regnskabet.

Kulstoflageret krediteres kun for hugst i eget land – dvs. kulstoflagret i importerede trævarer bliver krediteret i producentlandet. Det vil derfor få betydning for Danmark, at vi er nettoimportør af træ.

Skovenes bidrag til optimal CO2-fortrængning
De fastlagte regneregler er en del af fastsættelsen af skovbrugets samlede optag/udslip, og det afgørende for klimaet er nu at få maksimeret skovenes bidrag til CO2-fortrængning i samfundet, mener Jakob Rygg Klaumann:

- Det handler om at finde frem til den optimale balance mellem på den ene side at lade træet stå i skoven og på den anden side at høste af skovene. Vi skal fokusere på at skabe varige træprodukter og intelligent træanvendelse, der kan lagre kulstoffet længst muligt og samtidig fortrænge produkter som stål, beton og aluminium, der er årsag til store udledninger af CO2, siger han.

Dansk Træforenings direktør tilføjer, at træbranchen med COP 17 har fået en tidlig julegave, der rummer et stort kommercielt potentiale, som det nu bliver op til sektoren at realisere.

Træ Er Miljø har skrevet meget mere om COP17 og konferencens betydning for træ og skove. Læs mere på www.trae.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063