23948sdkhjf

Medvind til træmænd: Først med svanen på vigtigt område

Med svanemærkningen af CLT-elementer fra østriske KLH, har den danske byggebranche nu for første gang mulighed for at vælge et konstruktionsmateriale med Nordens officielle miljømærke.

CLT-elementer fra østrigske KLH er det første konstruktionsmateriale med Svanemærket til det danske marked. CLT-elementer (Cross Laminated Timber) er et massivtræsprodukt, der kan anvendes i stedet for traditionelle tunge konstruktionsmaterialer som for eksempel beton.

CLT Denmark er rådgiver og leverandør af CLT-elementer fra KLH, og her er man naturligvis begejstret over anerkendelsen.

- Det er et kæmpe aktiv at blive certificeret som et Svanemærket produkt, og at være det første konstruktionsmateriale med Svanemærke. Vi undgår dermed tidligere screeninger og godkendelser, for det er på plads fra start, siger direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.

I CLT Denmark peger man i den forbindelse på, at den danske byggebranche har påtaget sig en central rolle i forhold til at transformere samfundet i retning af bæredygtig produktion og nedbringelse af CO2-udledning.

- Det betyder, at træ bør få en mere dominerende rolle i forhold til materialevalg i byggeriet. Certificeringen af vores CLT gør det nemt for bygherren at vælge, pointerer Per Thomas Dahl.

En fornybar naturressource
Målet med Svanemærket er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Med CLT, som er fremstillet af træ, har byggebranchen et konstruktionsmateriale, som ikke alene optager og lagrer CO2, men som også er fornybart og ikke slipper op som andre naturressourcer.

- Det betyder selvfølgelig meget for os, der har kæmpet for at åbne det danske marked for CLT som et seriøst alternativ til de på alle måder meget tungere alternativer, siger Per Thomas Dahl, som fortæller, at det går godt for CLT i fx Storbritannien og Tyskland og i de øvrige nordiske lande, hvor CLT erstatter en stor del af de tunge elementer.

- Det handler om en anden rollefordeling. CLT er et let materiale, som er nemt at arbejde med, og som også kan gå i højden. Til gengæld skal det ikke i jorden, hvor beton fortsat vil være det foretrukne materiale til fundamenter.

CLT Denmark rådgiver og projekterer til alt slags CLT-byggeri, og leverer elementer i samarbejde med KLH fra Østrig, som har leveret CLT-løsninger til mere end 30.000 byggeprojekter.

- Gevinsterne er store, og det er CLT Denmarks ambition at professionalisere brugen af massive træelementer i byggeriet, slutter Per Thomas Dahl, der i 2019 sammen med Mads Raaschou fra inventar og maskinsnedkeriet, Raaschou, etablerede CLT Denmark.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.847