23948sdkhjf

Byggemarkedskæde uddanner håndværkere i radonsikring

| Af Redaktionen/tøtte | Tip redaktionen om en historie

Den giftige gasart radon, der siver op fra undergrunden, bliver ofte omtalt som den stille dræber. Men måske er den lidt for stille. For på trods af årelange kampagner fra blandt andet Sundhedsstyrelsen, Bolius og Statens Byggeforskningsinstitut samt 384 artikler om radon i de danske medier i de seneste 12 måneder er det ifølge XL-BYG ekstremt svært at gøre boligejerne så engagerede, at de aktivt gør noget ved radonproblemerne i deres hjem.

Det skriver XL-BYG i en pressemeddelelse.

– I de seneste to år har vi kørt kampagner og forsøgt at gøre vores private kunder opmærksomme på problemerne med radon – desværre uden det store held. Salget af radonmålere er stadig meget begrænset, og det er svært at engagere forbrugerne i radonudfordringerne. I forhold til brand og indbrud er radon en meget mere uhåndgribelig trussel, forklarer Klaus Kaltoft, der er produktchef i XL-BYG.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon er en medvirkende årsag til omkring 300 tilfælde af lungekræft hvert år.

Boligejerne lytter til fagpersonen
Som konsekvens af de private kunders manglende interesse, udvider byggemarkedskæden nu indsatsen til også at gælde håndværksvirksomheder, blandt andet med en række kurser for at klæde håndværkerne på. Tanken er, at de private i sidste ende lytter til fagpersonerne, når de er ude i boligerne for at lave renoveringer og tilbygninger.

– På nuværende tidspunkt er 866 lokale håndværkere blevet undervist af eksperter, der forklarer i hvilke situationer, de forskellige løsninger er relevante. Problemerne med radon er værst i huse fra før år 2000, som typisk slet ingen radonsikring har i gulve og fundamentet. Og hvis disse huse renoveres med nye vinduer, dampspærre og efterisolering, vil der hobe sig endnu mere radon op inde i dem, forklarer Klaus Kaltoft.

– De foreløbige tilbagemeldinger tyder på, at vi har ramt rigtigt. De lokale håndværkere har høj troværdighed hos boligejerne, og mange steder rapporterer håndværkerne om en stigende grad af interesse for radonsikring, som vi ikke har oplevet lignende, siger han og tilføjer:

- Der er særlig efterspørgsel på et-rums ventilationsløsninger med varmegenvinding, som sikrer en konstant udskiftning af luften i boligen, samtidig med, at den genbruger varmen fra den luft, som sendes ud af rummet. Det har den positive sidegevinst, at den forbedrer indeklimaet generelt og markant mindsker risikoen for skimmelsvamp og dårlig lugt.

Fortsæt med at spille på to heste
Landets førende ekspert i radonsikring af bygninger og seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Torben Valdbjørn Rasmussen, har i de seneste fem år samarbejdet med videnscentret Bolius om en kampagne omkring radon i danske hjem. Også han har mødt fodslæben fra danske boligejere i forbindelse med radon.

– Da man hverken kan se, lugte eller høre radon, og fordi eventuelle sundhedsreaktioner kommer over en lang årrække, bliver radonsikring nedprioriteret. Jeg tror, det er en rigtig god ide, at XL-BYG holder kurser for håndværkere, for disse fagpersoner har stor pondus hos slutbrugeren. Men de skal fortsætte med også at oplyse og engagere husejerne, da der er mange mennesker, der aldrig eller sjældent kommer i kontant med håndværkere, opfordrer Torben Valdbjørn Rasmussen.

Fem gode råd
Omkring hver femte danske hjem, hvilket svarer til 350.000 danske husstande, har et for højt radonniveau. Etplanshuse og kældre er særligt udsatte, da gasarten kan trænge direkte op i huset. En privatbolig kan aldrig blive 100 procent radonfrit, men ifølge ekspert i radonsikrings fra XL-BYG, Klaus Kaltoft, er der flere metoder, der kan sænke niveauet af radon og som hånedværkerne kan rådgive boligejerne om.

Mål radonniveauet
Først måler du niveauet af radon i huset. Det er både enkelt og billigt at måle radon med fx dosimetre. Radonkoncentrationen i en bolig kan variere meget inden for det enkelte døgn og med årstiden - derfor bør du måle radon over mindst to måneder i fyringssæsonen. Bestilling af udstyr til at foretage radonmålinger kan med fordel gøres på Bolius.dk, hvor du får 10 procent i rabat. En radonmåling vil typisk komme til at koste 500 - 1.000 kr.

Øg ventilationen i boligen:
Ved lavere niveauer af radon kan du nøjes med at lufte hyppigt ud. På lang sigt kan det dog blive en dyr affære, da det også koster på varmeregningen. Du kan i stedet bruge et varmegenvindingssystem som fx Duka One Pro. Et varmegenvindingssystem fungerer ved skiftevis at indblæse og udsuge luften i rummet. Varmen fra boligen bliver på den måde brugt til at varme den nye luft, der bliver blæst ind i rummet. Derved får du frisk luft ind, uden varmeregningen stiger.

Sikr terrændækkets lufttæthed mod jord:
Hvis ikke du ønsker at anvende et varmegenvindingsanlæg, kan du alternativt lægge en radonmembran – også kaldet en radonspærre – på boligens fundament eller lignende. Denne mulighed passer bedst, hvis du står og skal bygge et nyt hus. I sådan et tilfælde kan en radonspærre være et fint alternativ eller supplement til daglig udluftning.

Reducer undertrykket i boligen med et radonsug:
Har du et højt koncentrationsniveau af radon i dit hus, kan det være nødvendigt med omfattende tiltag for at sikre et sundt indeklima. Det kan fx være ved at bygge et radonsug, som er en effektiv måde at udligne trykket mellem boligen og jorden på. Det er nemlig på grund af trykforskellen, at radon ophobes i dit hjem. At etablere et radonsug kan koste mellem 10.000 og 50.000 kr. Du kan læse mere om radonsug på bolius.dk.

Sørg for god ventilation under boligens gulv:
Har du hus med krybekælder eller kælder, kan du med fordel sørge for, at der er god ventilation under boligens gulv. Som med de andre løsninger er det en god idé at alliere dig med en håndværker, så du ikke kommer til at gøre skade på husets fundament.

Kilder: Radonguiden fra Boligejer.dk
Bolius Radonfrit Hjem

Mere om: xl byg
Hold dig opdateret med Wood Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Legeplads-producent har udviklet helt nyt produkt

Frandsen Lighting dykkede markant før ejerskifte

Træfabrik fortsætter investeringer efter stærkt år

Jysk producent laver nu vinduer på helt ny montagelinje

Vinduesproducent ser tendens: Vi vil have mere plads og luksus i sommerhuset

Tidligere elev er nu Bygmas yngste trælastdirektør

Nyhedsbrev

12.606 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Køkkenproducent klar med temperaturfølsom sommerkampagne

Aarhus inviterer til møde om ny møbelstrategi

Designvirksomhed tredobler bundlinjen med fire-dages arbejdsuge

Rykker mod øst efter rekordår: Det er i København, det sker

Wood Supply udkommer også i sommerferien

Fald i danske konkurser kan være stilhed før stormen

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nordjysk møbelproducent efter rekordår: Slaget skal stå til efteråret

Dolle køber sig ind i genrejst trappeproducent

100 ansatte strejkede hos Tvilum

Han er Bygmas yngste trælastdirektør

Designvirksomhed skal indrette 500 studieboliger

Global transportvirksomhed får bøde for levering af kopimøbler

Milliarder i ny coronafond er målrettet SMV'ere

Kontorleverandør atter flyvende efter kort corona-klemme

Møbelkoncern fyrer 45: Frygter ny corona-bølge

BoConcept henter ung topchef fra smykkeselskab

1

Første træ-butik sætter ny Netto-standard

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Forslag til klimaindsats i byggeriet er uambitiøse

RID Sikkerhedsrådgiver, fornyelse

Blikkenslager / Tekniske isolatør søges

Gode ideer bliver til succesfulde produkter

DFD's helt egen shop er nu live

Forstå EN 16755 helt korrekt og undgå bål og brand senere

Beregn bjælkedimensioner med app

ADR Sikkerhedsrådgiver, fornyelse

Vidste du, at du kan spare plads ved at stable beholdere?

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Seeger låseringe og passkiver til din næste applikation?

Nu kan fordelene ved træbyggeri nemmere dokumenteres

Vi holder sommerferie i ugerne 29-30-31

FRIIS & MOLTKE indgår i erhvervs ph.D. i cirkulær økonomi

Kursus om brandkrav til træbyggeri

Er du leverandør til Banedanmark?

Hvad siger du til et gratis miljøtjek?

Lej dit løftegrej hos Carl Stahl A/S

Øg doseringskvaliteten ved at undgå luftindeslutninger

Bast & Co står til rådighed hele sommeren

Prækvalificeret til strategisk rammeaftale med Bygst

Canon har valgt et transportbånd med flere rækker

Busch Vakuumteknik Ønsker god sommerferie

Træskuffer på mål! samt Hettich skinnesystem - UNIT-PARTNER

Produktnyhed hos Carl Stahl A/S: Ergolash surringer

Send til en kollega

0.11