23948sdkhjf

Bordpladeproducent vender minus til plus

Et genfundet fokus på bordplader har vendt minus til plus hos Spekva i Vamdrup nær Kolding.

Her voksede resultatet sidste år til et overskud på 1,4 mio. kr. før skat sammenlignet med 2018’s underskud på knapt 6 mio. kr., mens bruttofortjenesten i samme periode er vokset fra 16.8 til 21 mio. kr.

Spekva

Spekva blev grundlagt i 1971 af snedkermester Johannes Spek.

Virksomheden fremstiller bordplader i massivtræ, blandt andet til køkkener.

I 2009 blev Aalborg Træindustri fusioneret ind i Spekva.

Virksomheden er ejet af investeringsselskabet Genua A/S og beskæftiger i dag 43 ansatte. 

– Vi har prøvet kræfter med nye forretningsområder i et par år, men er gået tilbage til at fokusere på det, vi er rigtig gode til, nemlig at snedkerere bordplader til køkken, bad og spiseborde, fortæller Gert Rasmussen, adm. direktør i Spekva siden december 2018.

– I løbet af 2019 gennemførte vi en turnaround, hvor det lykkedes os at skabe en kontrolleret vækst. Vi fokuserede på vores kernekunder, samtidig med at vi udviklede vores processer, salgsværktøjer og markedsføring. Og så har vi været hurtige til at udvikle produkter, som markedet efterspørger, siger Gert Rasmussen.

Brexit og corona
Spekva henter en stor del af sin omsætning på eksportmarkederne, og særligt nærmarkederne Tyskland, England og Sverige står for en stor del af efterspørgslen.

– Udviklingen er tilfredsstillende, især taget i betragtning af, at ét af de væsentligste markeder, England, var ramt af Brexit-debatten stort set hele året, siger Gert Rasmussen.

I januar faldt udtrædelsesaftalen endeligt på plads, men blækket var knapt tørt, før coronaen atter gjorde livet som eksportvirksomhed til en udfordring. Der skal dog mere til at knægte den genfundne optimisme i Vamdrup. 

– Med Covid-19 har vi naturligvis mærket en nedgang i ordrebogen, og vi har en række medarbejdere hjemsendt med lønkompensation. Hvor hurtigt markederne åbner op igen, er svært at spå om. Men vi ved, at de fleste mennesker arbejder, laver mad og opholder sig langt mere i hjemmet end før – og det kan give lyst til at få udskiftet køkkenet eller investere i et nyt spisebord.  Nu hvor vi har fået opbygget en stabil platform, ser vi positivt på fremtiden, slår Gert Rasmussen fast.

Spekva A/S
mio. kr. 2019 2018
Bruttofortjeneste 21,2 16,8
Driftsresultat 1,5 - 5,5
Resultat før skat 1,2 - 5,8
Årets resultat 1,4 - 6,0
Balancesum 25,9 28,1
Egenkapital 4,8 3,4
Gns. antal ansatte 41 44
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2019.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079