23948sdkhjf

Fra formidabelt halvår til usikker fremtid: Gabriel indstiller sig på underskud

Hos den nordjyske tekstilproducent Gabriel har første halvdel af det forskudte regnskabsår udviklet sig nøjagtigt efter planerne. Til gengæld har coronapandemien nu stukket en kæp i hjulet på det, der tegnede til at blive endnu et vækstår.

– Faktisk er det lidt vanskeligt at pege på noget, der ikke er gået godt.

Sådan lyder det umiddelbare skudsmål fra Gabriels adm. direktør Anders Hedegaard Petersen, når snakken falder på tekstilkæmpens nyligt offentliggjorte halvårsregnskab. Her landede omsætningen på 418 mio. kr. sammenlignet med 344 mio. i samme periode sidste år, mens resultatet blev løftet med små 4 mio. kr.

– Vi har en god vækst på toppen gennem hele perioden, og i andet kvartal så vi som forventet en forbedret indtjening, så det har været nøjagtigt som vi havde forventet og planlagt ud fra, fortæller Ander Hedegaard Petersen.

Ifølge tekstildirektøren er den forbedrede indtjening udtryk for, at man er kommet langt med at integrere virksomhedens seneste opkøb, efter en periode der har budt akkvisitions- og etableringsomkostninger i blandt andet Mexico, Tyskland og Litauen.

Gabriels seneste opkøb

I november 2019 opkøbte Gabriel den tyske tekstilproducent Visiotex GmbH, der står bag en særlig strikketeknologi og beskæftigede knapt 20 ansatte. Prisen lød på 2,5 mio. euro (18,7 mio. kr)

I april 2019 gennemførte Gabriel opkøbet af den mexicanske møbelproducent Grupo Ryl, S.A. de C.V. Købesummen lød på 0,8 mio. dollars (5,3 mio. kr.), og dertil kom overtagelse af gæld for 3,0 mio. dollars (19,8 mio. kr.) 

I oktober 2018 opkøbte tekstilgiganten den litauske tekstilproducent UAB Baltijos Tekstilė (BTC), der indtil da havde været virksomhedens primære vævepartner i den europæiske produktion. Prisen lød på 4. mio. euro (29,8 mio. kr)

Coronaramt fremtidsperspektiv
Allerede inden Gabriel offentliggjorde de fine tal for første halvår, meldte virksomheden i midten af marts ud, at forventningerne til andet halvår var suspenderet.

– Sigtbarheden er langt fra tilstrækkelig til at fastlægge valide forventninger til omsætning og resultat for hele regnskabsåret 2019/20, lød det i den forbindelse i en selskabsmeddelelse.

I samme ombæring blev det understreget, at såvel ordreindgang som omsætning og indtjening i regnskabsårets fem første måneder havde levet op til forventningerne, og ifølge Anders Hedegaard Petersen er coronaen da heller ikke noget, man endnu har mærket alvorlige konsekvenser af hos Gabriel.

– Vi kom rigtig fornuftigt gennem marts, fortæller direktøren, men ikke desto mindre er man indstillet på, at virusudbruddet uundgåeligt vil sætte spor i årets regnskab.

For det kommende halvår lyder de reviderede forventninger hos Gabriel nu på en omsætningsnedgang på 25-30 procent, mens resultatet før skat forventes at blive negativt i størrelsesordenen 22 – 27 mio. kr. For det samlede regnskabsår ligger omsætnngsforventningen i intervallet 670-690 mio. kr., mens resultatet forventes at lande på 10-15 mio. kr.

– Vi forudser, at omsætningstilbagegangen kommer til at ramme relativt hårdt på bundlinjen, for vi forventede jo, at vi var på vej ind i endnu et halvår med vækst, og det er selvfølgelig ikke alle omkostninger, man kan stoppe med umiddelbart varsel, lyder det fra Anders Hedegaard Petersen.

Global virksomhed i en verdensomspændende krise
Hos den Aalborg-baserede virksomhed har man allerede trukket i de håndtag, man nu har kunnet, for at tilpasse omkostningerne det forventede fald i aktiviteten.

– Vi har forsøgt at lave en generel tilpasning til det forventede aktivitetsniveau, men har lagt vægt på at bevare de strukturer, vi har fået bygget op, fortæller Anders Hedegaard Petersen og uddyber:

– I alle de lande, hvor vi opererer, har vi kigget på muligheder for omkostningslettelser på den korte bane for at sikre os, så godt som vi kan; I Danmark har vi gjort brug af lønkompensationsordningen, og rundt om i verden er der en række lignende muligheder, vi har kunnet gøre brug af.

Gabriel er tilstede på en lang række markeder verden over, og virksomheden henter blot omkring 10 pct. af sin omsætning på det danske marked. Ifølge Anders Hedegaard Petersen har det krævet, at man har holdt tungen lige i munden for at navigere i en bred pallette af statslig indgriben:

– Meget af det her er jo strukturelt bestemt – vi har kunder i lande, der lige nu er ramt af forskellige forbud mod eksempelvis at holde åbent eller mødes flere mennesker ad gangen, og det har selvfølgelig medført en ekstra udfordring, lyder det fra direktøren, der trods de virusinficerede skyer i horisonten understreger, at forretningen langt fra er i fare.

– Vi kommer ind i den her krise det stærkeste, vi nogensinde har været, og selvom andet halvår kan blive en udfordring, er jeg sikker på, at vi også på den anden side vil være en super stærk vækstforretning.

Gabriel Holding A/S
mio. kr. 1. halvår 2019/20 2. halvår 2018/19
Nettoomsætning 418,0 343,7
Resultat af primær drift (EBIT) 39,7 36,0
Resultat før skat 36,7 36,4
Periodens resultat 28,6 28,4
Balancesum 688,4 503,2
Egenkapital 290,6 261,7
Gns. antal ansatte 1.156 689
Regnskabsåret blev afsluttet 31. marts 2020.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078