23948sdkhjf

Savværk tilbage i rødt men i mål med turnaround

Hos Norlund i Rold Skov har den seneste årrække budt på en gennemgribende turnaround. Nu er man nået i mål, og selvom naturens luner har sat priserne under pres og sendte sidste års bundlinje tilbage i rødt, er der tilfredshed på det nordjyske savværk.

– For Norlund har det været et væsentligt år, hvor de sidste brikker i vores turnaround er faldet på plads og hvad det angår, er det gået rigtig godt, fortæller adm. direktør Jørgen Sølvsten Skriver.

Kigger man tilbage i savværkets regnskaber, står det klart, at Norlund i en årrække var en decideret dårlig forretning. Forud for den turnaround, der blev sat i gang i 2015, løb savværkets akkumulerede underskud over en otteårig periode op i næsten 150 millioner kroner, men siden 2017 har driftsresultaterne været positive.

– Siden 2016 har vi akkumuleret overskud på driften, og det er det væsentligste; vi har fået tingene til at hænge sammen nu med en base, der er fornuftig, lyder det fra Jørgen Sølvsten Skriver, der satte sig i direktørstolen hos Norlund i august 2016.

Den nordjyske turnaround har især været et spørgsmål om at samle og effektivisere, og det er det fortsat fremadrettet. Således er der investeret markant i produktionsfaciliteterne, mens Norlunds forskellige aktiviteter alle er blevet samlet på én matrikel.

Biller og Brexit
Efter to år med overskud blev 2019 imidlertid endnu et år med røde tal på bundlinjen. Her faldt bruttofortjenesten til 20,1 mio. kr., sammenlignet med 24,5 mio. året forinden, mens resultatet faldt fra et plus på 1,1 mio. kr. til et minus på 2,5 mio. Størstedelen af underskuddet skyldes handelsomkostninger og straksafskrivninger i forbindelse med salget af det ”gamle savværk” Viskum Skovvej 13 i Tjele, der fulgte med salget.

– 2019 var også et år, hvor centraleuropæiske billeangreb, usikkerhed omkring Brexit og uro på det amerikanske marked skabte et meget stort udbud af træ, som pressede udsalgspriserne voldsomt ned i Danmark, fortæller Jørgen Sølvsten Skriver.

Savværksdirektøren understreger, at tilbagegangen hos Norlund følger det generelle marked, og at salget hos savværket ikke har været på retur.

– Vi sælger det samme eller mere, som vi altid har solgt, og vi er ikke gået mere tilbage end markedet, så overordnet set har det stadig været et rigtig fornuftigt år, lyder vurderingen.

Ejerfond med dybe lommer
Norlund er ejet af Nørlundfonden, der udover savværksdriften også ejer Nørlund Slot og driver 2.100 hektar skov og landbrug. Derfor vækker det ikke anledning til bekymring hos direktøren, at savværkets egenkapital har været negativ siden 2012, og ved udgangen af 2019 lød på minus 24,6 mio. kr.

– Sådan har det jo nogenlunde set ud, siden jeg kom til, og vi har et moderselskab med omkring 180 millioner i egenkapital, så det er ikke specielt bekymret for, fortæller Jørgen Sølvsten Skriver, der forventer, at savværkets egenkapital kan reetableres gennem driften.

Heller ikke den verdensomspændende coronakrise er noget, der får direktøren til at ryste i bukserne.

– Vi har lagt rigtig godt fra land i 2020, og oplever i øjeblikket en opblomstring, fordi folk er sendt hjem og har fået mere tid til gør-det-selv-projekter, hvilket skaber travlhed i trælasterne, fortæller Jørgen Sølvsten Skriver, der dog også peger på, at en nedgang i projekter inden for nybyggeri risikerer at ramme trælastbranchen og skabe et hul i efterspørgslen senere på året. Skulle det ske, er han imidlertid ikke i tvivl om, at Norlund er bedre rustet, end virksomheden har været det i årevis.

– Vi har fået skabt en forretning, der driftsmæssigt er meget stabil; selvom det selvfølgelig vil ramme hårdt, så er vi nu der, hvor vi kan tage slaget og stå meget bedre imod, end vi har kunnet før, lyder vurderingen fra savværksdirektøren.

Norlund A/S
mio. kr. 2019 2018
Bruttofortjeneste 20,1 24,5
Driftsresultat 0,38 4,0
Resultat før skat ikke oplyst ikke oplyst
Årets resultat - 2,5 1,0
Balancesum 67,2 61,3
Egenkapital - 24,6 - 22,0
Gns. antal ansatte 35 36
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2019.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093