23948sdkhjf

Prisboomerang ramte trælastdistributør i jubilæumsår

Efter en årrække med stigende prisniveauer, måtte Thorlund Skou i 2019 sande, at hverken træerne eller prisen på dem vokser ind i himlen.

Som en række af branchens andre aktører blev den Bjerringbro-baserede trælastdistributør ramt, da en cocktail af centraleuropæiske storme og omfattende barkbilleangreb resulterede i et overudbud på trælastvarer, der i sommeren satte priserne under pres.

Således måtte man også hos Thorlund Skou gå på kompromis med avancen, og virksomheden, der blev grundlagt i 2009, kom dermed ud af sit jubilæumsår med tilbagegang på både top og bund.

- Sådan er det jo, når man er underlagt naturens luner, men det gode er, at prisfaldet intet havde med forbruget at gøre; det var og er stadig højt, lyder det fra medejer og direktør Lars Thorlund.

Mens omsætningen faldt 7 pct., blev der barberet 20 pct. af resultatet, som landede på 12,9 mio. kr. før skat.

Offentlig medvind på cykelstien
Skønt priserne stadig er lave, peger Lars Thorlund på, at efterspørgslen til gengæld er høj. Det gjorde sig gældende for regnskabsårets sidste kvartal, og tendensen er fortsat ind i de første måneder af 2020.

Ifølge Lars Thorlund kan en forklaringerne være det øgede fokus, der de seneste år er kommet på træ i byggeriet. 

- Jeg tror, vi så at sige har fået lidt medvind på cykelstien fra det offentliges side, fordi der bliver skubbet på, så det igen er blevet moderne at bygge i træ, lyder vurderingen.

Et virusudbrud med potentiel sideeffekt
Mens sidste år bød på tilbagegang, har 2020 indtil videre vist bedre takter og i første kvartal voksede Thorlund Skous omsætning med 16 pct. sammenlignet med 2019. 

- Indtil videre har vi ikke mærket noget til coronaudbruddet; vores forsyning fra det skandinaviske har været stabil, og vi har også godt gang i salget, selvom priserne stadig ikke er tilbage på niveau.

Han er dog ikke i tvivl om, at også trævarerbranchen før eller siden vil blive ramt.

- Den danske økonomi vil blive hårdt ramt af det her, og så er der nok nogen, der kommer til at bygge et sommerhus eller en terrasse mindre, lyder det.

Derfor håber Lars Thorlund også, at regeringen vil fortsætte med at subsidiere byggeriet gennem fremrykningen af projekter, og at nedlukningen af Danmark snart får en ende. I fald det sker, kan der måske endda komme en positiv sideeffekt ud af det verdensomspændende virusudbrud. 

- Lige nu ser vi jo, at der er lukket helt ned i Frankrig og England, og også savværksproduktionen i Sverige er stærkt reduceret: Derfor forventer vi, at udbuddet falder henover sommeren, slutter Lars Thorlund.

Thorlund Skou A/S
mio. kr. 2019 2018
Bruttofortjeneste 30,4 34,1
Driftsresultat 13,0 16,2
Resultat før skat 12,9 16,6
Årets resultat 10,6 12,8
Balancesum 68,3 60,9
Egenkapital 49,2 43,5
Gns. antal ansatte 29 27
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2019.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078