23948sdkhjf

Dansk verdensnyhed længe undervejs: To år og to millioner brugt på certificering

Hos kontraktmøbelgrossisten International Furniture i Ørum på Djursland har man længe glædet sig til at kunne præsentere det danske marked for landets første svanemærkede stol med elhejs. Også længere end ejerleder Henrik Bøgild og holdet havde satset på, da de for godt to år siden gik i gang med certificeringsprocessen.

– Vi hyrer en ekstern konsulent ind, og går i gang med processen, som langt hen ad vejen går, som den skal, lige indtil vi får auditørerne ind ad døren, fortæller Henrik Bøgild.

Ved besøget bliver International Furniture gjort opmærksom på, at den lak, virksomheden bruger til stolen, ikke kan godkendes. I første omgang ikke noget Henrik Bøgild opfatter som et større problem.  

– Så spørger jeg jo dem om, hvilken lak, jeg skal bruge i stedet, men der får jeg at vide, at auditørerne ikke må rådgive; det måtte vi selv finde ud af, lyder det fra møbeldirektøren, der derfor straks gik i gang med at kontakte lakleverandører fra nær og fjern. Uden held.

– Der var ikke nogen, der kunne hjælpe, og heller ikke hos Miljømærkning Danmark kunne de pege på en lak, der var godkendt, så det var noget op ad bakke, fortæller Henrik Bøgild.

Løsningen på problemet fandt han mere eller mindre ved et tilfælde, da han ved et CSR-arrangement stødte på en medarbejder fra Carl Hansen & Søn.

– Vi faldt i snak og de fortalte, at de havde en svanemærket stol med lak, så jeg fik lov at tage fat i deres leverandør, og så lykkedes det, forklarer Henrik Bøgild.

Stædigt rustet til fremtidens udbud
Undervejs i processen var der altså rigeligt med anledninger til at kaste håndklædet i ringen. Grunden til, det ikke skete, kan ifølge Henrik Bøgild i en vis grad tilskrives et par af direktørens personlighedstræk.

– Dels er jeg jo nærig, og på det her tidspunkt havde vi udover vores timeforbrug smidt en kvart million efter det, og så er jeg frygtelig stædig, så når jeg går i gang med noget, skal det helst lykkes, lyder det ærligt.

I alt vurderer Henrik Bøgild, at han de senere år har brugt i omegnen af 2 mio. kr. på certificeringer, der udover de nye svanemærkninger også tæller en FSC-certificering. Og det har ikke udelukkende været et spørgsmål om stædighed.

– Mange af tingene har vi gjort for at ruste os til fremtidigt udbudsmateriale, fortæller han.

Meget peger da også på, at der i udbudssammenhænge fremover vil komme øget fokus på certificeringer og bæredygtighed, senest eksemplificeret ved Aarhus Kommunes bud på en bæredygtig indkøbsstrategi. Det er imidlertid ikke noget, Henrik Bøgild indtil videre har oplevet effekten af.

– Så indtil videre har jeg brugt to millioner uden at få noget igen, men jeg ville ikke gøre det, hvis jeg ikke troede, det kunne betale sig; jeg er jo også købmand, slår han fast.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095