23948sdkhjf

Udsugnings-løsning til verdens største CNC-maskine

Technor ApS, der har base i Mariager, har leveret flere udsugningsløsninger til verdensstørste CNC-maskine. Maskinen er placeret i Rostock i Tyskland hos Sun-seeker, der bygger yachter til verdens rigmænd.

Udsugningsløsning til verdens største CNC-maskine



Technor ApS har i arbejdet med opgaven i næsten ét år - fra afgivelse af tilbud til udsugningsløsningen var monteret på CNC-maskinen.

CNC-maskinen, som Technors udsugningsanlæg er monteret på, er blot én af de store maskiner værftet har for at lave støbeforme i træ og skum til glasfiber-yachterne.

CNC-maskinen kan bearbejde emner, der måler 8 meter i højden, 16 meter i bredden og 80 meter i længden. Technor har tidligere leveret udsugningsløsninger til tilsvarende maskintyper, men denne er dog langt den største. Maskinen fylder en hel hal.

- Det har været en spændende opgave for os at arbejde på. Vi har tidligere lavet tilsvarende opgaver, men ikke i helt samme målestok. Jeg vil tro, at vi fra tilbudsgivning til færdigmontering har brugt omkring 5.000 mandtimer, siger Mogens Sørensen, Technor.

Technor ApS skal udover ventilationsløsningen til CNC-maskinen også stå for efterfølgende service.

Bemærk, at der står 3 personer i midten af hallen - hallen er 24 meter høj, 24 meter bred og 80 meter lang. Der er i hallen 2 fræseraggregater, der kører i hele hallens længde og bredde. Det er CNC fræserens ene hovede der ses øverst i billedet.
Under loftet hænger to indblæsningskanaler med nedadrettede dyser.
Ventilationen i hallen benyttes til både opvarmning og køling. For at sikre, at varmen når ned til gulvet om vinteren blæses der ind med mellem 11 og 12 m/s i dyserne - dette giver om vinteren en lufthastighed ved gulvet på 10 cm/s.Før Sun-seeker tog CNC-maskinen i brug, var verdens største CNC-maskine placeret hos Tuco Værft i Faaborg. Denne kan bearbejde emner af størrelsen 4,5 meter i højden, 8 meter i bredden og 60 meter i længden. Lige som maskinen hos Sun-seeker, har Technor også lavet ventilation til denne store CNC-maskine.

Det hele startede, da Technor leverede sin første udsugningsløsning til en lignende type maskine hos El-bo Produktion i Fårup nord for Randers. El-bo Produktion har siden gjort et stort stykke arbejde for at bane vejen for Technor.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094