23948sdkhjf

Viborgensisk vinduesproducent går frem i presset marked

Hos Unik Funkis Vinduer og Døre i Viborg blev 2019 et aldeles tilfredsstillende år trods den store konkurrence på vinduesmarkedet.

Her voksede bruttofortjenesten fra 38 til 45 mio. kr., mens resultatet før skat tog et hop fra 4,4 til 8,5 mio. kr. Ifølge adm. direktør René Højlund er fremgangen først og fremmest et resultat af helt almindeligt hårdt arbejde.

– Den primære årsag til det gode resultat er en høj aktivitet på det danske marked, hvor vi har haft en del projektsager, kombineret med en god aktivitet på eksporten, fortæller Rene Højlund til Wood Supply.

Han oplyser, at væksten hovedsageligt er hentet på den eksisterende kundebase hjemme såvel som ude, hvor Irland er det største eksportmarked. 

Høj vækst i hårdt marked
I sensommeren 2019 pegede en analyse fra Wood Supplys søstermedie Licitationen på, at vinduesbranchen efter fem år med uafbrudt vækst, oplevede en tilbagegang på indtjeningen. Også usikkerheden omkring Brexit samt et fald i eksporten til Tyskland har sat det danske vinduesmarked under pres, og Rene Højlund genkender da også billedet af en øget konkurrence.

– Vi oplever en hård konkurrence i markedet, og over de senere år har vi udbygget vores fabrik og investeret massivt i ny produktionsteknologi, for fortsat at være konkurrencedygtige, fortæller direktøren.

Han understreger, at det er en nødvendighed for en virksomhed, der som Unik Funkis er fuldt ud danskejet, og som har al produktion på dansk grund.

Arbejdspladser og salgsargumenter
For Rene Højlund er det vigtigt, at Unik Funkis holder produktionen inden for landets grænser. Dels peger han på, at virksomheden på den måde er med til at fastholde danske produktionsarbejdspladser, men han oplever også, at det er et argument, der kan være salg i.

– Især hos de ejerledede tømrervirksomheder er det noget, man vægter og gerne vil vælge til, vurderer René Højlund, der dog også erkender, at det ikke er ensbetydende med, at kunderne er villige til at betale mere af den grund.

– Vi skal kunne konkurrere på prisen også, og med de store investeringer i produktionen har vi også øget graden af automatiserede processer, fortæller direktøren.

Det er dog ikke noget, der har ført til en nedskæring i staben. Tværtimod er antallet af ansatte hos Unik Funkis vokset, og ifølge Rene Højlund er der blevet mandet op blandt både funktionærer og produktionsansatte.

– Vores automatisering betød selvfølgelig i første omgang, at der kunne spares hænder, men den voksende omsætning har omvendt medført, at der samlet set skulle bruges flere ansatte, uddyber han. 

Et godt – men hårdt – 2020
Når det kommer til indeværende regnskabsår, fortæller René Højlund, at det indtil videre tegner godt.

– Vi har en rigtig fornuftig ordrebeholdning her til starten af året, og vi forventer, at omsætningen kommer til at lægge på niveau med 2019’s, lyder vurderingen.

Direktøren er dog ikke i tvivl om, at det for nuværende kun går én vej, når det kommer til den massive konkurrence.

– Selvom vi kigger ind i et år, hvor vi forventer en god omsætning, regner vi også med, at konkurrencen bliver endnu hårdere – så der skal bestemt kæmpes hårdt, slår Rene Højlund fast.

Unik-Funkis A/S
mio. kr. 2019 2018
Bruttofortjeneste 45,2 38,2
Driftsresultat 9,0 4,9
Resultat før skat 8,5 4,4
Årets resultat 6,7 3,5
Balancesum 44,9 40,8
Egenkapital 22,8 18,1
Gns. antal ansatte 79 78
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2019.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078