23948sdkhjf

Danmarks første PEFC-villa slog dørene op i Grenå

Tidligere på måneden kunne Jakobsen Huse og Dennis Thaagaard invitere til åbent hus på deres færdiggjorte, bæredygtige hus, Villa Grenaa. Huset, som består af store mængder af træ, har fået æren af titlen som verdens første PEFC-certificerede hus, og derudover forventes det også at blive Danmarks første DGNB-certificerede villa.

Jakobsen Huse har siden virksomhedens begyndelse i 2016 haft et særligt fokus på at benytte naturens egne materialer, i så vid udstrækning det er muligt, hvilket var en af grundene til, at bygherre Dennis Thaagaard valgte den Galten-baserede virksomhed som samarbejdspartner.  

– Vores konstruktioner er altid i træ, vi isolerer med træfiber og bruger OSB træplade som dampbremse og ca. 90% af vores kunder vælger også træ på facaden, forklarer Maria Venø Jakobsen, Direktør for Jakobsen Huse, og fortsætter.

– Vi har udviklet et koncept-hus baseret på træ, og det skyldes de mange fordele ved at benytte træ i byggeriet af boliger – det gælder både for beboere og miljø. For eksempel optager og lagrer træ CO2 fra luften og huset bliver åndbart for beboerne, hvilket skaber et optimalt indeklima.

Vigtige samarbejdspartnere
Villa Grenaa har opnået titlen som verdens første PEFC-certificerede hus, da 84,8 pct. af det anvendte træ, kom fra PEFC certificerede kilder. Resten er FSC-certificeret eller er sporet til ansvarlige bæredygtige kilder. Men det er ikke altid nemt at være pionerer; da ambitionerne er at skabe et 100 pct. bæredygtigt huskoncept, var de ønskede produkter ikke alle tilgængelige i de danske byggecentre.

Ikke desto mindre er Maria Venø Jakobsen fortrøstningsfuld, når det kommer til at bringe mere træ ind i byggeriet:

– Vi oplever i større udstrækning at der endelig sker en positiv udvikling ift. at der udvikles nye og bæredygtige alternativer til traditionelle miljøbelastende og indeklima-skadelige materialer og kemibaserede løsninger - og samtidig ser vi også en udvikling i, at disse naturlige og bæredygtige materialer bliver hyldevare hos underleverandørerne, fortæller hun, inden hun fremhæver en række af samarbejdspartnerne bag den nye villa.

– Vi ønsker især at takke Ventilationsvinduet, Sagawood, Stark og Dansk Træfiber Isolering, der har gjort materialerne tilgængelige, og Morten P. Djurslands Tømrer og Snedkerfirma, der som projektets tømrer har taget et stort ansvar i byggeriet.

Hos PEFC Danmark håber man, at Villa Grenå bliver et pejlemærke og markerer starten på en ny tid i dansk byggeindustri, hvor dokumenteret bæredygtigt træ bliver en selvfølgelighed i byggebranchen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093