23948sdkhjf

Emil og Maria vil skabe langtidsholdbart træ uden miljøproblemer

I et nyt projekt vil forskerne Emil Thybring og Maria Fredrikssom finde et mere miljøvenligt alternativ til trykimprægneret og tropisk træ. Det fortæller Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet på sin hjemmeside.

En bred vifte af aktører arbejder i disse år på at øge andelen af træ i byggeriet. Som byggemateriale er træ et mere bæredygtigt alternativ til beton, men når det kommer til holdbarheden i fugtige miljøer, findes der stadig udfordringer. Her bliver træ til et levested for rådsvampe, og derfor behandles træelementer på forskellig vis, hvis de skal overleve udendørs. Den mest almindelige behandling er trykimprægnering, og den er ikke uden problemer.

– I de senere år er flere og flere kemiske stoffer til trykimprægnering blevet forbudt eller deres brug er begrænset af hensyn til miljøet og menneskers sundhed. Derfor er der brug for alternativer som også beskytter træet i meget fugtige miljøer, siger Maria Fredriksson, forsker i bygningsmaterialer ved Lunds Universitet

Tropisk eller modificeret
En del tropiske træarter er fra naturens side modstandsdygtige over for fugt og svampeangreb, men tropisk træ stammer ikke altid fra bæredygtigt skovbrug, og den lange fragt er heller ikke noget, der pynter på miljøregnskabet.

Sammen med Emil Thybring, forsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, håber Maria Fredriksson at kunne hjælpe med at løse problemet. I et nystartet projekt studerer de alternative, miljøvenlige metoder til at beskytte træet mod rådsvampe. Træ behandlet med disse metoder kaldes for ”modificeret træ”, og der findes allerede flere typer modificeret træ på markedet. Dog er det typisk dyrt, og endnu har det derfor ikke opnået kommerciel succes.

Varm eddikesyre
Maria Fredriksson fortæller, at et af målene med projektet er at undersøge, hvordan vand og træ interagerer. Med den viden vil forskerne få bedre mulighed for at optimere de kendte teknologier til modificering af træ, og på sigt kan det ifølge Fredriksson lede til bedre og billigere træprodukter til udendørs brug.

En af de metoder, de to forskere vil undersøge nærmere er acetylering. Det er en kendt teknologi, hvor varm eddikesyre presses ind i træet og reagerer kemisk, så træet ikke kan suge så meget fugt. Teknikken er kommercielt tilgængelig men på nuværende tidspunkt dyr.

– Derudover anvender man nåletræ fra New Zealand til at producere acetyleret træ, fordi det er nemmere at behandle end nordiske træarter. Men vi ser dog helst at teknikken kan anvendes på nordiske træarter, så vi kan undgå at transportere træ halvvejs rundt om Jorden for at behandle det, fortæller Emil Thybring.

Acetyleret træ er et godt materiale at undersøge for at forstå, hvordan modificering kan give træ en lang holdbarhed, ifølge Emil Thybring.

– Kemisk er acetylering en meget simpel proces, som vi ved af erfaring giver en rigtig god holdbarhed. Så resultatet af vores forskning behøver ikke nødvendigvis at føre til en forbedret acetyleringsproces, men snarere en helt grundlæggende forståelse af, hvilke egenskaber ved træet, der giver en lang holdbarhed, fortæller forskeren.

Projektet forventes at løbe i tre år og finansieres af Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerak og det offentlige, svenske forskningsprogram Formas. Projektet foregår i samarbejde med den danske virksomhed Wood Treatment Technology.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094