23948sdkhjf

Fortsat vækst, men i lavere tempo

Eksporten sprænger prognoserne, viser økonomisk redegørelse

En uventet stigning i eksporten bringer årets økonomiske vækst op på et rundt to-tal - 2 pct. af bruttonationalproduktet. I august lød regeringsøkonomernes skøn på 1,7 pct.

Samtidig er 2018-væksten opjusteret med 0,9 til 2,4 pct.

Til gengæld er forventningerne til 2020 dæmpet en anelse. Væksten skønnes til halvanden procent.

- Tilstanden i dansk økonomi ser fornuftig ud. Årsagen til lavere vækst skal findes uden for landets grænser. Vi ser ind i en vis afmatning. Der er udsigt til fortsat fremgang, men i gradvis lavere tempo, opsummerer finansminister Nicolai Wammen (S) årets sidste regeringspronose.

De mørke skyer rykker nærmere, siger han med et vejrbillede. Usikkerhederne er de samme, nemlig Kina-USA, Tysklands bilindsutri og Brexit.

"Økonomisk Redegørelse" er i december regeringsøkonomernes nationaløkonomiske status i forbindelse med vedtagelsen af finansloven.

Tre mio. beskæftigede
Den indeholder en milepæl. Beskæftigelsen kryber over Tre millioner personer, men det er inklusive støttet beskæftigelse. I 2021 vil beskæftigelsen været øget med 59.000 personer i forhold til det hidtidige rekordår 2018.

Det offentlige forbrug stiger fra 0,7 pct. af bruttonationalproduktet i år til 1,3 pct. næste år.

Det skyldes bl.a. finanslovaftalen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, der ifølge Nicolai Wammen koster lidt under 4 mia. kr. i stedet for de 2,1 mia., der blev regnet med et par måneder før.

Nicolai Wammen angiver det økonomiske råderum til 28 mia. kr. de kommende år. Man får vente med at se regeringens bud på anvendelsen, og det gælder også infrastrukturplanen.

- Jeg forstår godt interessen, men vi er nok nødt til at vente til udspillet, før jeg kan sætte beløb på, svarer Nicolai Wammen.

Læs mereRenoveringer erstatter nybyggeri

Vækstnøgletal
Procent 2019 2020 2021
BNP 2,0 1,5 1,4
Offentlige investeringer i bygninger og anlæg 3,8 0,3 4,2
Boliginvesteringer, vækst 5,0 0,7 1,0
Huspriser (enfamiliehuse) 2,7 3,2 3,0
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078