23948sdkhjf

Kvadrat: Leverandørstyring kan ændre hele branchens aftryk

Hos den nyudnævnte danmarksmester i vækst er leverandørsamarbejde altafgørende, når det kommer til at sikre en bæredygtig forsyningskæde

Møbelbranchen har en udfordring. Oftest får virksomhederne mange forskellige materialer og delkomponenter ind fra mange steder i verden, og det kræver en dedikeret indsats at skabe sporbarhed på materialerne og få grundigt indblik i de forhold, materialerne produceres under. Her er leverandørstyring en stor drivfaktor for at skabe bæredygtige ringe i vandet, hvilket tekstilproducenten Kvadrat sætter ord på i denne uges podcastafsnit. 

Kvadrat

Kvadrat blev grundlagt i 1968 og har hovedkontor i Ebeltoft

Kvadrat producerer tekstiler og tekstilrelaterede produkter til arkitekter, designere og private forbrugere

I 1990 solgte grundlæggerne Poul Byriel og Erling Rasmussen virksomheden til svenske Hexagon, men købte den tilbage blot ni måneder efter. Poul Byriels søn, Anders Byriel, og Erling Rasmussens datter, Mette Bendix, kom til i 1992 og overtog Kvadrats daglige ledelse fra 2000

I regnskabsåret 2018 omsatte Kvadrat for 1,4 mia. kr, mens resultatet landede på 97 mio.

Mange virksomheder bryster sig af at være bæredygtige. Man udfylder de nødvendige papirer, har grønne farver i logoet og kan med nød og næppe skrabe de vigtigste data sammen til et csr-regnskab. Men hvad med alt det, der sker før materialerne, lander i fabrikken og bliver til produkter?

Undgå shitstorms med aktivt ejerskab
– De fleste virksomheder har i bæredygtighedens navn fokus på at ”sikre sig selv”. Meget få virksomheder går skridtet videre fra at feje for sin egen dør og kigge bagud i værdikæden. Det kan være ganske farligt, da mange af de store skandaler og shitstorms handler om en leverandør, som har handlet forkert og virksomheden, der køber fra denne leverandør, kommer i klemme heraf. Kvadrat er et eksempel på bæredygtige forretningsgange og målrettet fokus på leverandørstyring, og ikke mindst for at tage aktivt ejerskab i deres leverandørkæde, fortæller Steffen Max Høgh, der står bag podcasten Bæredygtig Business.

Tekstilvirksomheden Kvadrat, der for nyligt blev kåret som Danmarks bedste vækstskaber, fremstiller højkvalitetstekstiler til møbelbranchen. De er et godt eksempel på en stor virksomhed, der har styr på certificeringer, men de er også frontløbere udi kunsten at tage ejerskab over sin leverandørstyring. I Kvadrat er leverandørstyring nemlig ikke bare et årligt besøg, der formelt sikrer, at en underskrevet code-of-conduct overholdes. Hos dem er samarbejde og aktivt ejerskab en del af proceduren i at sikre gode arbejds- og miljøforhold omkring deres materialer.

Du kan lytte til podcasten direkte her på siden, eller finde den i iTunes, på Spotify eller hvor du ellers henter dine podcasts. 

Grønne ringe i vandet 

Bæredygtig Business – Bæredygtige møbler i fokus

I podcasten Bæredygtig Business sætter CSR-direktør i Holmris B8, Steffen Max Høgh, fokus på de danske virksomheder, der har gjort en rentabel forretning ud af den bæredygtige dagsorden.

I denne specialsæson, som vi bringer her på Wood Supply, kommer møbelbranchen under luppen; for hvad vil det egentligt sige at producere bæredygtige møbler?

Gennem syv episoder besøger Steffen Max Høgh syv danske møbelvirksomheder, der hver især repræsenterer et aspekt af, hvordan bæredygtighed i møbelindustrien kan se ud.

Som virksomhed påvirker man mange omkring sig. Jo større virksomhed, jo flere interessenter - og jo mere indflydelse kan man udøve hos dem man samarbejder med. Netop her er leverandørstyring er en overset mulighed for at influere branchen, mener Steffen Max Høgh:

– I bund og grund kan du aldrig vide dig helt sikker på dine leverandører. Men ved en aktiv dialog med et fælles mål, som fx SDG’erne, kan man stille krav, der fremmer ens egen bæredygtige agenda. Når en stor producent, som Kvadrat presser bagud i værdikæden, skaber det ringe i vandet. Det starter en positiv kædereaktion, forklarer Steffen Max Høgh.

Artiklen er en del af temaet Podcast.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094