23948sdkhjf

To træmænd med tre kasketter vil fyre op for effektiviteten i byggeriet

Mads Raaschou (tv) og Per Thomas Dahl er de stiftende kræfter bag den nye virksomhed CLT Denmark. Ambitionen er at bane vej for en øget og professionaliseret brug af massivtræelementer i dansk byggeri. 
Foto: Mortensen Media

Let lobbyvirksomhed samt rådgivning, projektering og leverance – hos nystiftede CLT Denmark vil man spille på alle tangenter for at bane vej for øget brug af massivtræelementer i byggeriet

Bæredygtigt træ skal supplere og i nogen grad erstatte brugen af beton i dansk byggeri. Sådan lyder ambitionen bag den nystiftede virksomhed CLT Denmark, der under sloganet ”mere end bæredygtigt” har sat sig for at bekæmpe både ineffektivitet og klimabelastning på de danske byggepladser. 

Bag den nye spiller står inventar- og maskinsnedker Mads Raaschou samt Per Thomas Dahl, der med en fortid hos blandt andet Dansk Byggeri og Bonova har mange års ledelseserfaring fra den danske byggebranche. Med CLT Denmark har de to formet en rådgivnings-, projekterings- og leverandørvirksomhed inden for massive træelementer (Cross Laminated Timber), og med en udtalt målsætning om at ville ”træ-revolutionere” landets byggeri. 

CLT Denmark

Bag den nystiftede virksomhed står inventar- og maskinsnedker Mads Raaschou samt Per Thomas Dahl, der har en fortid hos blandt andet Dansk Byggeri og Bonova.

CLT Denmark tilbyder leverancer og montage af CLT (Cross Laminated Timber) og vil desuden tilbyde uddannelse og vidensdeling om byggeri i massivtræelementer.

CLT Denmark kommer til at dele adresse med Mads Raaschous produktions-og designlokaler i Skovlunde.

Massivtræelementerne, CLT Denmark sælger og monterer, leveres af østrigske KHL, der har været en af pionererne på området.

- Dels peger alting på, at vi kommer til at bruge mere træ i byggeriet, fordi klimabelastningen er så meget mindre end for de fleste andre byggematerialer, men massivtræelementer giver også den store fordel, at hele byggeriet går meget hurtigere, lyder det fra Per Thomas Dahl, CLT Denmarks nye direktør.

Brancheorganisationen Dansk Byggeri har flere gange påpeget, at vi herhjemme bygger med for lav effektivitet og for stor belastning på klimaet, og nu ifører den nystartede virksomhed sig altså tre forskellige kasketter for at gøre op med problemet.

To mand, tre kasketter
CLT Denmark vil både rådgive, projektere og levere, og ifølge Per Thomas Dahl er der god grund til at favne så bredt.

-  Der er så mange fordele forbundet med de her massivelementer, og jo tidligere vi kommer ind i processen, jo flere af dem kan man nå at høste som entreprenør og bygherre, forklarer han. 

Elementerne kommer fra østrigske KLH, der har leveret CLT-forarbejdet træ til tusindvis af projekter verden over, og målsætningen om at stå for både elementsalg og rådgivning kan umiddelbart dufte lidt af interessekonflikt. Per Thomas Dahl afviser dog, at det forholder sig sådan.

– Vi bliver selvfølgelig ikke en rådgivningsvirksomhed i traditionel forstand, men vi kommer til at stille op med enormt meget knowhow, fordi vi kan trække på KLH, og da CLT er et relativt nyt materiale i Danmark, er der måske mange bygherrer og entreprenører, der har brug for ekstra viden og rådgivning for at vælge elementerne til, forklarer han og understreger, at det ikke nødvendigvis er et spørgsmål om enten/eller.

– Vi er ikke ude på, at træ skal erstatte al beton, men vil også meget gerne arbejde med hybridløsninger, hvor begge materialer indgår, lyder det. 

Selvom CLT Denmark officielt først slår dørene op d. 1. november, er man allerede nu i gang med at montere 180 kvm bolig i nærheden af Silkeborg 
Foto: CLT Denmark

Præcision betyder tidsbesparelser
Det har længe været kendt, at beton tegner sig for en betragtelig del af den globale CO2-udledning, og hos CLT Denmark er bæredygtighed da også et af de bærende salgsargumenter. Et andet er den markante tidsbesparelse, der er forbundet med at bygge i massivtræelementer.

– Det her kan simpelthen sætte en helt ny standard for, hvor hurtigt og effektivt vi kan bygge. Dels fordi vi jo eliminerer alt, der hedder tørretid, men først og fremmest er det faktisk et spørgsmål om præcision, fortæller Per Thomas Dahl og uddyber:

– KLH producerer elementer på op til 16,5 meter med en tolerance på +/- 2 mm, og det betyder, at montagen og hele færdiggørelsen går vanvittigt hurtigt, ligesom samlingerne fra starten er tætte og ting som vindueshuller sidder præcist, fortæller direktøren for CLT Denmark, der officielt går i luften den 1. november. Helt så længe har man dog ikke kunnet vente, så i disse dage er virksomheden i fuld gang med at lægge sidste hånd på 180 kvadratmeters bolig nær Silkeborg.

Foto: CLT Denmark

Brede samarbejder og let lobbyvirksomhed i pipelinen
Ifølge Per Thomas Dahl er CLT Denmark interesseret i at arbejde bredt, og både pensionskasser, private udviklere og det offentlige er interessante samarbejdspartnere, ligesom den nystiftede virksomhed også gerne vil gøre sine hoser grønne over for landets entreprenører.

– Vi kommer til at hooke op med en række strategiske samarbejdspartnere omkring blandt andet montage, men entreprenører, der kan have interesse i at prøve det her af, er også supervigtige at få med, fortæller direktøren.

Hvor træ allerede har vundet et vist indpas i dansk parcelhusbyggeri, lader det store gennembrud inden for etagebyggeri vente på sig, og her håber CLT Denmark at kunne skubbe på udviklingen.

– Styrkemæssigt er CLT-elementer geniale, og det er jo interessant, at man i mange andre lande er meget længere fremme med brugen i etagebyggeri, mens vi halter efter herhjemme, lyder det fra Per Thomas Dahl.

Foto: CLT Denmark

Derfor er det heller ikke kun på områder som projektering, udvikling og byggeri, at man hos CLT Denmark er klar til at søge det brede samarbejde. Også når det kommer til interessevaretagelse og lovgivning er Per Thomas Dahl og Mads Raaschou klar til at arbejde hånd i hånd med branchens andre interessenter.

– Hvis der for alvor skal ske noget på det her felt, er det hele branchen der skal med, så vi kommer helt sikkert også til at beskæftige os med lettere lobbyvirksomhed, lyder det fra Per Thomas Dahl, der dog ikke lægger skjul på, at der i disse dage er andre ting, der fylder mest i hovedet.

– Først og fremmest glæder jeg mig bare helt sindssygt til at komme i gang, lyder direktørens entusiastiske afskedssalut.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141