23948sdkhjf

Tre bygninger, tre århundreder og nyt liv til 60 døre og 70 vinduer

Om få dage slår Realdania By & Byg dørene op til den nyrestaurerede Højergård midt i Højer. Her er tre bygninger med hver sin fortælling om den sønderjyske bygningskultur restaureret fra inderst til yderst. Alle vinduer og døre har været en tur forbi den lokale snedker, som blandt andet har repareret rammer, fræset nye profiler og udskiftet ødelagte vinduesruder med fine gamle stykker glas.

– Vinduerne er nok 100 år gamle, og selve træet fejler intet. Vi har været med til at udskifte vinduer, som kun var fem eller ti år gamle, fordi de ikke kunne mere. Men vinduerne fra den gamle Højergård – det er kvalitet – også selv om de skal restaureres. Sådan lød ordene fra den lokale snedkermester Stephan Wendicke, da han efter mange måneders arbejde i Højergård kunne sætte sidste punktum for en omfattende restaurering i de tre historiske huse, som Realdania By & Byg købte for tre år siden.

Tilsammen repræsenterer de tre bygninger tre århundreder, og hver især indeholder de fortællingen om en særlig byggeskik, som er formet af naturen, kulturen og historien. Fredag den 1. november inviteres alle til åbent hus i den sønderjyske bygningskultur og til et kig udenfor og indenfor, hvor vinduer, døre og træværk er nænsomt sat i stand af den lokale snedkermester.

Megafedt snedkerarbejde
Flere end 60 døre og 70 vinduer har været en tur forbi snedkermester Wendickes værksted lidt længere nede ad gaden. Men når man som Stephan har specialiseret sig i at restaurere gamle huse og selv bor i et historisk byhus midt i Højer, så giver det god mening, når han betegner de mange timers snedkerarbejde på Højergård som “megafedt”.

Efter 25 år i branchen og 13 år som ejere af den lokale snedkervirksomhed tøver hverken Stephan eller hans kompagnon Morten Jepsen, når de hævder, at de gamle originale trævinduer er udført i en trækvalitet, som er umulig at skaffe i dag. Vinduerne har en formidabel holdbarhed – også selv om de i mange år har været udsat for vestkystens hårde vind og vejr og ikke har været holdt ved lige. – Hvis man sammenligner åretegningerne i et nyt stykke træ med åretegningerne i det gamle træ fra for eksempel stuehusets vinduer eller døre, så er der tydelig forskel. Årerne ligger meget tættere i det gamle træ end i det nye, og det skyldes, at det gamle træ er kernetræ. Og det er det allerbedste til vinduer, forklarer Stephan Wendicke.

Godt træ, faglig stolthed og ujævnt glas 

Højergård

Det har taget tre år at restaurere de tre bygninger, der ligger midt i sønderjyske Højer.

De tre huse repræsenterer hvert sit århundrede, og i alt består gården af stuehuset fra en af områdets store marskgårde opført i 1823 i traditionel vestslegsvisk byggestil; en hundrede år gammel villa i tysk hjemstavnsstil og endelig en lade fra 1700-tallet.

Fredag d. 1. november slås dørene op til Åbent hus, hvor alle er velkomne til at komme forbi og opleve den sønderjyske byggetradition 

For de to erfarne snedkere var skaderne på de gamle vinduer i stuehuset og i villaen på ingen måde afskrækkende. Vinduerne havde flere af den slags skader, som de to ofte støder på, når de restaurerer gamle vinduer: Rådne karm- og rammebundstykker, rådskader på det nederste stykke af sidekarme og lodpost, dvs. den midterste, lodrette del af vinduet, samt rustne hængsler og beslag, løstsiddende eller manglende kit ved ruderne og ødelagte eller smadrede glas. Alt sammen udfordringer, som de lever og ånder for – faktisk så meget, at de på deres opgaver rundt om i landet altid er på udkig efter gamle kasserede vinduer, hvorfra der måske kan hentes løsdele, den dag et andet gammelt vindue skal repareres.

Og netop denne samlermani kom dem for alvor til gode, da de stod med ganske mange af stuehusets vinduer, hvor glasset var så ødelagt eller smadret, at det skulle udskiftes. – På vores lager var der heldigvis mange af de vinduesrammer, som vi har indsamlet gennem tiden, som havde fint og intakt glas, der matchede glasset fra stuehusets vinduer. Disse stykker glas har vi taget ud og skåret til, så de passer nøjagtig til glasset i de øvrige vinduer. Man kan faktisk ikke se forskel. Det gamle glas i alle vinduer har samme ujævne, lidt bølgede udseende – helt i modsætning til det moderne, plane glas, siger Stephan Wendicke.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063