23948sdkhjf

Svend vil bygge skæve legepladser i hele verden

Med sine farverige naturlegepladser har Svend Støvlbæk gjort finurlige kringelkroge til en millionforretning i hastig vækst

- Hvorfor tage den lige vej, når man kan slingre?

Svend Støvlbæk indrømmer smågrinende, at det egentlig er et citat fra en D:A:D-sang, der endt med at blive hans forretningsfilosofi.

- Ja, måske ligefrem livsfilosofi, spekulerer direktøren, der bestemt heller ikke kan siges at have spadseret ad den lige vej til den post.

I dag har Svend Støvlbæk en 13-14 ansatte. Når han ikke kan være mere præcis, skyldes det, at han er i fuld gang med at ansætte tre mere på værkstedet i Hillerød.

Det er herfra, Svend Støvlbæk, direktør, stifter og ejer af Hampus, drømmer om at bygge skæve og fantasifulde legepladser til børn i hele verden.

Læs også: Cados nye, miljømærkede legepladser: - Vi vil påvirke miljøet mindst muligt

    Et boligselskab i Göteborg valgte at markere sit 50-års jubilæum med en legeplads fra Hampus
Foto: Hampus

Autodidakt legepladssnedker
Egentlig er Svend Støvlbæk uddannet pædagog. Op igennem halvfemserne arbejdede han i daginstitutioner, og da han en dag fik rollen som tovholder på en institutions nye legepladsprojekt, fødtes idéen om Hampus. 

Hampus

Hampus blev stiftet i 2002 og ligger i Hillerød

Hampus’ legepladser består af 90-95 pct. træ af sorterne eg, robinie og douglasgran fra Danmark og Mellemeuropa. Derudover bruges rustfrit stål og en smule genbrugsplast.

Træet, Hampus benytter, er kemikaliefrit, og bæredygtighed vægtes i hele produktionen.

I regnskabsåret 2017/18 havde Hampus en bruttofortjeneste på 2,4 mio. kr., og et overskud på knap 360.000.

Størstedelen af Hampus’ legepladser findes endnu i Skandinavien, men de er også at finde rundt om i verden. Der står blandt andet en i Sydkorea. 

- Jeg tænkte, at det måtte kunne gøres bedre - flottere og sjovere - og så begyndte jeg at tegne lidt, fortæller Svend Støvlbæk, der sendte et par af tegningerne til nogle tidligere studiekammerater. Derfra gik det stærkt.

- Så begyndte de at ringe og spørge, hvem der egentlig kunne bygge det her, og det var der jo ikke nogen, der kunne, fortæller han.

Læs også: Kronede dage for producent af legeudstyr

Det var i begyndelsen af det nye årtusinde, og naturlegepladser havde endnu ikke vundet indpas i det danske landskab, men den handlekraftige pædagog så en oplagt løsning på den udfordring.

- Ja, så måtte jeg jo gøre det selv, forklarer han.

Så Svend Støvlbæk gik i gang med at bygge legepladser. Uden nogen egentlige håndværksmæssige forudsætninger (- Jeg er heldigvis ret lærenem, forsikrer han med et grin) og uden at bekymre sig stort om begreber som forretningsplan, skalering og eksportstrategi.

I dag skyder Svends legepladser op verden over, og planen, der nu revideres hvert år, er at fastholde en årlig omsætningsvækst på 50 pct.

Læs også: Skræddersyede løsninger driver værket

Folklore og finurligheder
Hampus bygger legepladser, der består næsten udelukkende af træ. Vinklerne er skæve, og universerne trækker på inspiration fra alt mellem himmel og jord, men også fra de helt nære omgivelser. I Haninge, en forstad til Stockholm, har man netop opført en temalegeplads, der tager udgangspunkt i byens historie med små bygder og drivhuslandbrug.

- Vi gør et stort arbejde med at sætte os ind i den lokale kultur og folklore, så vi kan skabe noget, der fortæller en historie. Dels er historiefortælling enormt vigtigt for børn, og så er det her med forskellige kulturer bare skidespændende at arbejde med, fortæller Svend Støvlbæk.

Hampus’ har også afholdt tegnekonkurrencer for børn, der dystede om at få deres tegning bragt til virkelighed i træ og skruer. I februar blev seneste vinder 5-årige Armin med tegningen af en fantasi-fisk, der spiser mænd, og en af Hampus’ første sællerter byggede på en tegning, Svend Støvlbæks datter havde lavet.

- Vi arbejder med det skæve, det sjove og det overraskende. Der er ingen grund til, at alting skal se firkantet og retlinet ud, når verden i virkeligheden er langt mere organisk og interessant, siger den selvlærte legepladsdesigner.

Læs også: Silkeborg bortsanerede råddent træ på legepladser

Et 300 år gammelt egetræ måtte lade livet i forbindelse med udvidelsen af Ringsted-banen. Nu er træet blevet til ”Pipperen” til glæde for børn i Københavns Nordvestkvarter
Foto: Hampus

Og retlinet kan ingen beskylde Hampus’ univers for at være. En meget stor del ligner faktisk noget, der er udsprunget af krøllede barnehjerner, og Svend Støvlbæk arbejder bevidst med at skabe så få rette linjer og vinkler som muligt. Det er der en større mening med.

- Jeg har talt med flere fysioterapeuter om, hvordan man skaber de bedste udviklingsforudsætninger for børn, og det er ”skævt og kroget” meget bedre til end ”lige og autoCad-tegnet”, forklarer direktøren, der stadig har sine pædagogiske ambitioner i behold:

- Vores legepladser skal også inspirere børn til at tænke mere kreativt, og et brud med de normale omgivelser og måder at se ting på er rigtig godt for kreativiteten, lyder filosofien.

Klar til vækst og hele verden
I de første 15 år af Hampus’ levetid var væksten begrænset og størrelsen stabil, men i 2017 skete der noget.

- Vi indledte et samarbejde med en professionel forretningsudvikler, som gjorde det muligt for os at gå mere strategisk til værks. Potentialet har hele tiden været der, men nu har vi sat motor på, fortæller Svend Støvlbæk, der efter regnskabsåret 2017/18 kunne fremvise et spring i bruttofortjenesten på mere end 2 mio. kr. svarende til lige godt en ni-dobling.

Regnskabet for 2018/19 er på lige trapperne, og Svend Støvlbæk tør godt love, at der også i år er pæne vækstrater at finde. Ambitionen lyder for øjeblikket på en årlig omsætningsvækst på 50 pct., men målsætningen revideres en gang om året, for det er den slags, man gør, når man har fået en forretningsudvikler med ombord.

  I Nordnorge byggede Hampus en kæmpe legeplads ude midt i ingenting. I dag er Fabeløya en stor attraktion med mere end 20.000 besøgende om året
Foto: Hampus

Salget har Hampus skabt gennem målrettet opsøgende arbejde, og en del tid er gået med at opsnuse interessante parkprojekter rundt omkring i verden. Lige nu udgør det offentlige omkring 75 pct. af kunderne, men ambitionen er at øge andelen af salg til private aktører; allerhelst inden for oplevelsesindustrien, hvor de helt store budgetter findes. 

- Vi har idéer i en kategori, vi slet ikke har fået ført ud i livet endnu, siger Svend Støvlbæk, og fotografier fra Hampus’ farverige bagkatalog kan bevidne, at det siger ikke så lidt endda.  

For tiden er det legepladser til så forskellige steder som Frankrig, Chile og De Forenede Arabiske Emirater, der tager form på kontoret i Hillerød. Selve snedkeriet har Svend Støvlbæk for længst overladt til de professionelle. Nu koncentrerer han sig om at tegne de skæve gulve, tårne og tunneller, han håber, med tiden kan få børn i hele verden til at slingre lidt mere.

 

Mere om: Hampus | legepladser
Hold dig opdateret med Wood Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Podcast
Bolværket fra Korsørs færgeleje er blevet en møbelsucces med miljøgevinst

I denne uge har Bæredygtig Business besøgt Thors Design, som har skabt en forretning baseret på genanvendelse af havnetræ, der i nye konstruktioner og designs bliver til unikke møbler med stor gevinst for miljøet

Opkøb: Dansk trægigant øjner ny fordobling

Danske Södra Timber er nu helt og aldeles ejet af den svenske moderkoncern, hvilket giver nyt grundlag for vækst

Danske skove mangler døde træer

300 nye ansatte på et år: Tekstilkæmpe fortsætter fremgangen

1

FDB Møbler åbner ny butik i København

Møbel-maskiner får mere plads i Ribe

Nyhedsbrev

Fagprøvepris: Steffen skaber relationer til kunderne i trælasten

Nu bliver der sejlet affaldstræ fra Køge til Letland

Holmris B8 fordobler underskuddet trods toplinjevækst

Fusionen mellem Holmris og B8 har kostet dyrere end forventet, men der er lys forude, lyder det fra direktøren

Stort antal designermøbler beslaglagt i Brønderslev

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Velux-arving hædret for ambitioner og samfunds-forankring

1

Jysk fejrer fremgang med medarbejderbonus til hele holdet

1

Ny analyse: Toldkrig skaber usikkerhed om 8.000 danske job

Byggemarkedskæde opruster med ny regionsdirektør

Flere købere bankede på døren hos Sjakk

Beslagfabrik tager første robotskridt

Beslagfabrikken PN’s første robotcelle fodrer og håndterer tre stansemaskiner. Flere robotter er på vej

Sønderjysk milepæl: Underleverandør runder 4 milliarder

DLH-formand: Ny begyndelse førte til den bedste afslutning, vi kunne ønske os

Med næsten 120 interessenter i den indledende købsproces, der nu har ledt til salg af driften, står det klart, at DLH er lykkedes med sin fugl føniks-manøvre

Første regnskab under ny ejerkreds: Det endte helt efter planen i nul

Efter syv magre år: Jysk-familiens sengekæde vender underskud til overskud

Plastrester gik op i røg: Nu bruger Out-sider affald til møbler

KPK tager to år mere på håndboldtrøjerne

Stor byggecenterkæde på jysk opkøb

EU-samarbejde kan give over en milliard til danske virksomheder

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Thorlund Skou køber aktiemajoriteten i NUP

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Velux forlænger stor kontrakt med leverandør

1

Ny bog: Fæld træer og red klimaet

Nyt fra bestyrelser og direktioner

DI øremærker 10 millioner til SVM’ernes digitalisering

Midtjysk møbelbutik i stor udvidelse

Hundelufter finder stjålne kirkestole

Se alle Medlemmernes egne nyheder

UNO FORM: RFID løsning gav et bedre overblik

Keflico styrker indsatsen mod illegalt træ - www.keflico.com

Projektleder - Kursus

Kursus om efterisolering af enfamiliehuse

ATEX-sikret spånsugningsanlæg giver sikkert arbejdsmiljø

Afhentning indenfor 30 minutter i de danske storbyer

Grundfos' implementering af FNs verdensmål

Junget tester klinger til multicuttere

God rådgivning og sparring er essentiel for JELD-WEN Estonia

Kæmper du med statisk elektricitet?

Arrrr… Er din virksomhed gået hen og blevet fuld af pirater?

Ara-el anbefaler distributions bokse til nødbelysning

Afhentning af gods om eftermiddagen og levering inden 7:00

Emner udføres

4 akset CNC for alu rammer og sprosser MG 3300/4

Italiensk software præmieres af tyskerne!

Ombygning og retrofit

Skiven der skærer og affaser plastrør i èt og samme snit.

Spændelement for glatte aksler og rør

Vil du opnå fordelene ved at køre PUR lim på din kantlimer?

CE-mærkede materialer

Ny Lamelvakuumpume med trykregulering

Kan trægulvet afslibes?

Ara-el præsenterer ATyS S

Kig forbi til Black Friday og husk lukkedag

Send til en kollega

0.163