23948sdkhjf

Naver har lagt 20.000 kemifri robiniespån på vikingehus

René Nielsen fra Naverbyg i Stenlille har lagt omtrent 20.000 stk. tagspån af robinietræ på et vikingelanghus på Dybsø Naturskole i Næstved Kommune

Det tog René Nielsen tre måneder at lægge de 20.000 robinie-træspåner, der er leveret af firmaet SkovTrup.dk ved Hobro. Spånerne, som er skudt på plads med en sømpistol, er så hårde, at han undervejs måtte udskifte slagstiften 3 gange. Ifølge Videnscentret Bolius er levetiden på et tegltag 60-100 år, mens René Nielsen vurderer, at robiniespånerne kan holde i 90-110 år.

- Spånerne fra Hobro har en særdeles høj kvalitet, og spildet er på langt under 1 procent. Spånerne bliver skåret kileformede på savværk i Østeuropa, hvor der er mange plantager med robinietræ. Jeg kunne godt selv skære dem på mit savværk, men det er der ingen grund til, dels fordi jeg ikke kan komme i nærheden af den kvalitet robinietræ, siger René Nielsen.

Han lægger ikke blot vægt på, at spånerne er af høj kvalitet; for René Nielsen er det også vigtigt, at træet ikke er fyldt med kemi.

- Det, som firmaet kan levere, er jo ren natur – det er overhovedet ikke behandlet med kemikalier, og det passer mig rigtig godt.

Giver ikke mening at behandle robinietræ

Ifølge René Nielsen giver det, når det kommer til robinietræ, ikke mening at fremskynde patineringen med kemi.

- Det svarer til at male noget grønt, fordi det om et års tid skal være blåt. Det er simpelthen spild af penge, og jeg kan i hvert fald ikke se pointen, siger René Nielsen.

-Det svarer lidt til at tage sin cowboybukser og smide dem i vaskemaskinen, og vaske dem sammen med en håndfuld sten for at få dem til at slidte ud. I løbet af et par år er det ligegyldigt, så i stedet for at rode rundt med en masse kemikalier, er det meget bedre at nyde den naturlige proces frem mod den farve, som træet nu engang skal have, slår han fast.

I løbet af et par år får det ubehandlede træ en sølvagtig patina.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125