23948sdkhjf

Nyt projekt: - Vi vil gøre træ til et naturligt materialevalg i etagebyggeri

Træ skal være førstevalget, når byggebranchen vælger materialer til byggeri i højden. 

Det er et af målene for et nyt internationalt samarbejde, der skal få byggebranchen til at genopdage træ som byggemateriale. Og Teknologisk Institut har i samarbejde med en række internationale partnere netop vundet det store EU-projekt, Build-in-Wood, med et samlet budget på 75 mio. kr. over fire år, der skal bidrage til at øge anvendelsen af træ i etagebyggeri. 

Fakta: Build-In-Wood

De 21 internationale partnere i projektet, Build-in-Wood, repræsenterer den samlede værdikæde fra skov til færdigt byggeri. 

Ud over udvikling af byggesystemer arbejdes der i projektet målrettet med brugerinddragelse og brancheinvolvering for at øge kendskabet til træhusbyggeri i byggebranchen, hos politikere og i samfundet generelt, hvor der er stor mangel på viden og erfaringer. Således vil en række byer og regionale områder i Europa blive involveret i projektet. 

Build-in-Wood støttes af EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 og løber i fire år frem til 2023.

- Det giver os nogle fantastiske muligheder for at arbejde langsigtet mod vores mål om at anvende mere træ i byggeriet. Vi kan udvikle egne kompetencer, og vi får derudover mulighed for både at manifestere vores centrale position inden for trækonstruktioner og -materialer i Danmark og at skabe en international profil på området, udtaler projektkoordinator og centerchef Niels Morsing, Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse om projektet. 

Mål: Standardiserede og industrialiserede løsninger
En række barrierer hindrer i dag anvendelsen af træ i større skala i etagebyggerier. En af de væsentligste barrierer er forbundet med tradition; at man i byggebranchen foretrækker velkendte løsninger i stål og beton, og derfor forbinder træbyggeri med høj risiko. 

Projektets opgave er derfor at få byggebranchen til at genopdage træ som byggemateriale ved at udvikle mere standardiserede og industrialiserede løsninger til træbyggeri i flere etager og samtidigt dokumentere løsningernes miljømæssige, økonomiske, og sociale effekter. 

- Vores mål er simpelthen at gøre træ til et naturligt og vidt udbredt materialevalg til bærende konstruktioner i etagebyggerier. I Build-in-Wood er målet ikke at bygge verdens højeste hus i træ, men derimod at opnå størst mulig klimaeffekt ved anvendelsen af træbaserede byggesystemer i byggerier med tre til otte etager, hvor det europæiske og ikke mindst det danske marked er størst, siger souschef Peder Fynholm, Teknologisk Institut.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109