23948sdkhjf

Se billederne: Her er Danmarks smukkeste affaldsskur

På Holberg Skolen i København står et ganske særligt affaldsskur, det første i en række udført i upcyclede materialer.

- Ja, skolebørnene ude på Holberg Skolen synes faktisk, at skuret er så flot, at de hellere vil lege i det end, at det skal bruges som affaldsskur.

Sådan fortæller Niels Jakubiak, partner i Krydsrum Arkitekter i en pressemeddelelse om ”Næste Skur” – Danmarks måske smukkeste affaldsskur, som nu står færdigbygget i genbrugstræ på Holberg Skolen i København: 

- Træet har vi fået fra nedrivninger på Oehlenschægergade Skole og Vestervænget Plejehjem i Tåstrup. Der ligger en fantastisk kvalitet i det her kernetømmer, som vi næsten ikke ser i dag. Og det har vist sit værd ved at have stået i f.eks. uopvarmede tagrum i årtier og er stadig i så fin stand, at vi har kunne løfte det ud af en affaldscontainer og bruge det igen. 

Bag realisering af Næste Skur, som tidligere hed ”Reskur”, er et samarbejde på tværs af byggebranchens aktører. 

Uden præmiepenge intet produkt
Det hele startede for et år siden, da entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen lancerede konkurrrencen Upcycle Challenge for at få ideer til genanvendelse af byggematerialer.

Her deltog Krydsrum Arkitekter med idéen– og vandt. Herefter gik Enemærke & Petersen og Krydsrum sammen og vandt Realdanias Circular Construction Challenge med en præmiesum på 1 mio. kr.

Fakta: Næste Skur

Projektet Næste Skuret hed tidligere Reskur. Det er blevet til i et samarbejde mellem Krydsrum Arkitekter, Enemærke & Petersen, Tscherning, TRUST, CPH ID, Lejerbo og Fremtidens Fundament.

Projektet har modtaget 1 mio. kr. i støtte fra Realdania.

Reskur er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler, affaldssorteringer eller kontorartikler), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald.

For forretningsudvikler Anders Sørensen fra Enemærke & Petersen var det økonomiske tilskud fra Realdania til Næste Skur afgørende:

- Med indsprøjtningen fra Realdania fik vi mulighed for at skabe et gennemarbejdet genanvendelseskoncept, som nu er klar til bæredygtig masseproduktion - og hvor præfabrikation og optimering af arbejdsgangene sikrer, at det i dag er økonomisk rentabelt, siger han i pressemeddelelsen. 

Skal kunne give masser af arbejde
For Enemærke & Petersens fabriksleder Mads Dippel Bech og folkene på firmaets byggefabrik gav projektet først anledning til nogle forbehold: 

- For os skulle målet med sådan et projekt være at det også på sigt, kunne give masser af arbejde – og det krævede, at vi kunne gå ind og optimere på løsningen, så den blev økonomisk rentabel. Her var det en stor fornøjelse at opleve, hvor lydhør Niels (Jakubiak fra Krydsrum Arkitekter, red.) var i forhold til vores måde at tænke på. Han tog sig også tid til at være med i byggeriet ude på skolen, hvilket betyder, at han i dag ved, hvad vi snakker om, når vi nu taler yderligere optimering af Næste Skur, fortæller Mads Dippel Bech i presemeddelelsen. 

Ifølge Niels Jakubiak er prisen ikke højere end traditionelle skure, da omkostningen er arbejdskraft.

- Her har Enemærke & Petersens erfaring med præfabrikation gjort forskellen, fordi vi kan køre genbrugsmaterialerne til byggefabrikken, præfabrikere elementerne til skuret her og så samle den ude på byggepladsen, siger Niels Jakubiak.

Han tilføjer, at det tager en-to uger, efter byggematerialerne er ankommet til byggepladsen, før der står et færdigt skur.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11