23948sdkhjf

Gennembrud i produktionsteknologi: Nu kan træprodukter 3D-printes

Træbaserede produkter kan nu designes, 'dyrkes' og 3D-printes. Det kan revolutionere fremstillingen af grønne produkter.

Bæredygtige produkter i træ kan nu komme ud af en 3D-printer. Det lyder umuligt, men det er resultatet af et svensk forskerholds indsats om at efterligne træs såkaldte ’ultrastruktur’ i 3D-printerblæk.

Det skriver Science Direct ifølge trae.dk.

Det er forskere ved Chalmers Teknologiske Universitet i Sverige, der har eksperimenteret med at tilføre hemicellulose til nanocellulose-gel. Fordi blækket er baseret på træs naturlige, cellulære opbygning, kan forskerne styre cellernes retning og form og på den måde fange de nyttige egenskaber fra naturligt træ.

Efterligner træs struktur
Ved at tolke træets genetiske kode og digitalisere den, kan forskerne instruere 3D-printeren, så den kan kontrollere væksten og fuldt ud efterligne den struktur, som træet har.

Den måde træ vokser på giver unikke egenskaber til materialet, men i modsætning til metal og plast kan det ikke smeltes og nemt omformes men skal saves, høvles, slibes og drejes.

Nu kan produkterne printes og dermed få nøjagtig den form, man måtte ønske. Med den nye teknologi fungerer det, som når et træ vokser – men væksten foregår i en 3D-printer.

Arbejder på 3D-printede prototyper
- Det er et gennembrud inden for produktionsteknologi. Det giver os mulighed for at bevæge os ud over naturens grænser og skabe nye bæredygtige, grønne produkter. Det betyder, at de produkter, der allerede er skovbaserede i dag, nu kan 3D-printes på meget kortere tid. Og metaller og plast, der i øjeblikket bruges i 3D-udskrivning, kan erstattes med et vedvarende, bæredygtigt alternativ, siger professor Paul Gatenholm, forskningsleder på Chalmers’ Wallenberg Wood Science Center til trae.dk.

Paul Gatenholms gruppe har udviklet en prototype af lufttæt emballage, som kan bruges til fødevarer eller farmaceutiske midler. Brugen af denne type emballage skulle efter sigende føre til store miljømæssige besparelser.

Forskergruppen er i gang med at udvikle prototyper til både sundhedsprodukter, beklædning og rumteknologi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125