23948sdkhjf

Stark genbruger træ fra Roskilde Festival

Stark har i mange år leveret materialer til Roskilde Festival.

De seneste to år fra en fremskudt forretning på festivalpladsen, der med stor succes har gjort opbygningen af Danmarks fjerde største by mere effektiv.

De materialer der hvert år sælges på pladsen bruges til opbygning af boder, terrasseanlæg og afskærmning på festivalen. I år tog Stark, som en del af det prisvindende projekt Gentræ, en stor del af det solgte træ med hjem igen, oplyser Stark i en pressemeddelelse. 

Projektet Gentræ arbejder nemlig for at introducere genbrugsmaterialer i Starks byggemarkeder og har til formål at gøre det nemt og naturligt at købe genbrugte byggematerialer i stedet for nye.

Louise Askær-Hune, som er Nordic Environmental Business Partner i Stark Group, er kvinden bag projektet Gentræ i Stark, og hun er overvældet over den store interesse, Gentræ fik fra festivalen, håndværkere og bod-ejere på festivalpladsen i Roskilde.

- Vi er rigtigt glade for, at Roskilde Festival Gruppen inviterede Gentræ ind på pladsen i år som et pilotprojekt for at hjælpe med at sikre højest muligt genbrug af materialer. Roskilde Festival Gruppen har et stort fokus på bæredygtighed med et omfattende bæredygtighedsprogram. De har allerede et veletableret system til genbrug af træ fra deres egne boder, så formålet med Gentræ på pladsen, var at tilbyde en løsning til de frivillige boder for at undgå at genbrugsegnede materialer ender som brændbart affald, siger Louise Askær-Hune og tilføjer:

- Hvert år produceres der over 2.000 tons affald på festivalpladsen. Derfor er vi selvfølgelig rigtigt glade for, at vi med Gentræ kunne være med til at nedbringe træaffaldet ved årets festival, ligesom vi igennem dette pilotprojekt har kunnet undersøge potentialet for andre festivaler landet over, siger hun.

Alternativ til jomfruelige materialer
Gentræ-projektet, som var på festivalen for første gang, blev bakket op af én af Starks fremskudte butikker. Containerbutikken har netop haft sit andet år på Dyrskuepladsen, og her kunne håndværkere og bodejere afhente og bestille træ og andre materialer til levering.

- Det her er jo virkelig et godt eksempel på at være tilstede der, hvor kunden er, og den fremskudte butik på pladsen går samtidig rigtigt godt i tråd med Gentræ-projektet. Vi møder håndværkere og bodejere i forretningen, og kan dermed gøre dem opmærksomme på muligheden og incitamenterne i at bruge Gentræ-containerne til det træ, de har til overs, når de bygger og afmonterer festivalpladsen, siger Louise Askær-Hune og tilføjer:

- Derudover, har vi også solgt de første Gentræ-materialer fra butikken og har derved kunnet tilbyde festivalen et bæredygtigt alternativ til jomfruelige materialer.

I løbet af den uge festivalen varer, deltager flere end 130.000 mennesker i Roskilde Festival. Deltagerantallet svarer til indbyggerantallet i Danmarks fjerdestørste by.

- Der skal mange mennesker igennem festivalen i løbet af den uge, den varer, så det kræver naturligvis nogle gode kulisser. Det er helt utroligt, hvad der bliver bygget på pladsen, så der var potentielt masser af godt træ at genbruge for os ved nedrivningen af festivalen, siger Louise Askær-Hune, som regner med, at potentialet for Gentræ på landsplan generelt ligger på op til 50.000 ton om året.

Om Gentræ

Gentræ arbejder for at introducere genbrugsmaterialer i Starks byggemarkeder og har til formål at gøre det nemt og naturligt at købe genbrugte byggematerialer i stedet for nye.

Gentræ er startet op som et pilotprojekt. Tanken er at disrupte den lineære proces, hvor bl.a. interimstræ efter kort tids brug ender som brændbart affald.

 Til en start er der 10 tilmeldte byggepladser og én festival i pilotprojektet, og det første træ er kommet igennem sorteringen og retur til forretningen.

Stort potentiale: Der er ca. 50.000 ton træ der benyttes i interimforanstaltninger årligt i Danmark.

Samarbejdspartnere: NCC, Adserballe & Knudsen a/s, Enemærke & Petersen a/s, CG Jensen, J.Jensen a/s, Horten og WasteApp

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.203