23948sdkhjf

Troldtekt er produktionsmiraklet i Troldhede

Akustikplader fra Troldtekt hitter. Adm. direktør Peer Leth har tredoblet overskuddet og netop indviet en ny produktionslinje – på bedste bæredygtige vis. Inden for fem år udvides produktion yderligere.

Troldtekts nye fabrikshal er 315 meter lang og blinker hvid og spritny i maj-solen. Den blev indviet for to måneder siden af finansminister Kristian Jensen (V) – der benyttede lejligheden til at aflive udtrykket ”Udkantsdanmark”. 

- Fremover bør alle sige ”Produktionsdanmark”. Det er meget mere rammende, sagde ministeren dengang i februar. 

Troldtekts adm. direktør, Peer Leth, nikker, mens han fortæller historien. Han er meget enig, siger han. 

Vi er verdens største
Vi er i taget på besøg i hjertet af Produktionsdanmark alias landsbyen Troldhede lidt uden for Herning. Her er cirka 300 hustande – og verdens største producent af akustiske træbetonplader: Plader, der ofte sidder i loftet , og så at sige kan ”suge” lyd til sig, så akustikken i et rum bliver markant bedre. 

- 220.000 kvm eller 31 fodboldbaner råder vi over her på fabrikken, siger Peer Leth og peger horisonten rundt, hvor der ligger afbarkede træstammer i gigantiske stakke, så langt øjet rækker. 

- Troldtekt bruger årligt 70.000 kubikmeter dansk rødgran og 43.000 ton dansk cement til produktionen af akustikplader. Og kapaciteten på begge produktionslinjer er flere millioner kvadratmeter, når vi producerer med fuld kapacitet, siger Peer Leth.

Troldtekts adm. direktør har været med siden 2006 – og haft god tid til at lære sig den familieejede virksomheds mange gode tal, som han siger.

Gode, fordi det går godt.

Resultat er vokset 250 procent
Peer Leth siger, ”går godt” på den klassisk let underspillede måde, jyske erhvervsledere mestrer. 

Et kig i Troldtekts regnskaber taler et lidt tydeligere sprog: Virksomhedens resultat er vokset 300 procent siden 2011 og landet på knapt 31 mio. kr. i 2018. 

I samme periode har virksomheden ansat 41 flere medarbejdere, så der i dag er i alt 115 ansatte. Den har åbnet egne salgskontorer i Hamborg og Malmø. Og indviet den nye produktionslinje nummer to – til en pris af knap 180 mio. kr. 

– Mange rystede på hovedet, da vi sagde, vi bygger én lang produktionslinje og bygger en hal udenom den. Men det gjorde vi. I samarbejde med lokale underleverandører som blandt andet BILA på Mors og Intego fra Aalborg. Og så ansatte vi knap 20 nye medarbejdere, forklarer Peer Leth. 

Fordele ved lille by og mindre virksomhed
Ligesom resten af fabrikken kører den nye produktionslinje med treholdsbemanding døgnet og året rundt. Mange af Troldtekts timelønnede medarbejdere har været med i over 30 år. 

– Vi har en utrolig stabil og loyal medarbejderstab. Her uden for de store byer er folk meget opmærksomme på virksomhedernes betydning for lokalsamfundet, siger den adm. direktør. 

De senere år har Peer Leth også ansat akademikere. Blandt andet en miljøchef, der kommer fra Lego. 

– I en mindre virksomhed kan du virkelig få lov at sætte dit eget aftryk, som Peer Leth siger. 

Rekrutteringsudfordringer er der ikke rigtig. Og skulle der komme, ville den adm. direktør formentlig se det som en herlig udfordring. På linje med den med Troldtekts affald. 

Guldet i skraldet
I 2017 besluttede virksomheden, at affald fra produktionen af de mange akustikplader skal være en indtægt – og ikke en udgift – senest i 2020. 

– Folk troede, vi havde fået en hjerneblødning, men du kommer ingen vegne uden at presse dig selv med ambitiøse klimamål, siger Peer Leth. 

Den nyansatte miljøchef fik opgaven, og i dag sorterer, genbruger og cirkulerer Troldtekt på et niveau, ingen havde troet muligt. 

Barkaffald fra de mange træstammer testes blandt andet ved Pindstrup Mosebrug og bliver til jordforbedringsmateriale. Træbetonaffald går retur til Aalborg Portland og genanvendes i cementproduktionen, mens træaffald fra produktionen af træuld går til Vidbjerg Træpiller til produktion af bio-træpiller til træpillefyr. (Se også faktaboksen ”Troldtekt og bæredygtighed”). 

Den adm. direktør forklarer, at alle Troldtekst nye produkter bliver designet til adskillelse, selvom det først bliver aktuelt om 40 – 50 år, når akustikpladerne engang bliver pillet ned hos kunderne. 

– Bæredygtighed og cirkulær økonomi er kommet for at blive, siger Peer Leth. 

Fremtidig vækst og kapacitet
Det samme er Troldtekts vækst, hvis man beder den adm. direktør kigge i krystalkuglen. 

– Hvis væksten fortsætter på det her niveau, skal vi se på at bygge produktionslinje nummer tre inden for de næste fem år. 

Peer Leth har allerede gang i dialogen med Ringkøbing-Skjern Kommune i forhold til at tale lokalplaner og infrastruktur, hvis behovet for produktionslinje tre opstår, og denne skal placeres her i Troldhede. 

– Der er fuld opbakning fra kommunen. Det bør der nu også være. Lidt forenklet kan du jo sige, der er kun én til at finansiere vores velfærd – og det er de private virksomheder, siger han. 

Troldtekts adm. direktør fortæller også, at han som boss i denne dansk familieejet virksomhed, kan tillade sig at have lidt længere lys på. 

– Ejerfamilierne er optaget af, at Troldtekt forbliver en dansk virksomhed og udvikler sig ”organisk”. Vi bliver ikke pustet i nakken af kortsigtede hensyn og kan tillade os både at producere og udvikle os bæredygtigt, siger Peer Leth.

Fakta: Troldtekt A/S

- Produktion og salg af akustikplader af træ og cement
- Grundlagt som salgsvirksomhed i 1855, produktion siden 1935
- Familieejet, ledet af adm. direktør Peer Leth siden 2006
- Produktion i Troldhede ved Herning. Kontorer i Aarhus, Malmø og Hamborg
- Eksport til Holland, Frankrig, Østrig, Schweiz, Storbritannien, Norge og Finland
- 115 medarbejdere i alt
- Resultat 2018: 31 mio. kr. 

Fakta: Troldtekt og bæredygtighed

- Bruger dansk primært FSC-certificeret træ – målet er 100 pct. om fem år
- Al maling er vandbaseret og også plader malet i standardfarver er C2C sølv-certificeret
- Al el kommer fra vindenergi
- Al varme kommer fra bioflis
- 85 pct. af luften til tørring af akustikpladerne genanvendes
- Barkaffald går til Pindstrup Mosebrug og Haderup Skovservice og bliver til jordforbedringsmateriale
- Træbetonaffald går retur til Aalborg Portland og genanvendes i cementproduktionen
- Træaffald går til Vidbjerg Træpiller som omdannes til bio-træpiller til træpillefyr

 

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.

Kilde: DI Business

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11