23948sdkhjf

Værdifuldt rosentræ er genfundet efter tyveri i Gabon

Flere hundrede containere med sjældent træ forsvandt på mystisk vis, men er nu genfundet af myndighederne

Myndighederne i Gabon har genfundet 200 containere med kostbart hårdt træ efter et opsigtsvækkende tyveri.

Myndighederne havde mandag meldt 353 containere med 5000 kubikmeter af illegalt fældet kevazingo-træ (rosentræ) stjålet.

Containerne var blevet beslaglagt af toldmyndighederne sidst i februar og først i marts.

De blev fundet i to kinesiskejede depoter i tømmerhavnen Owendo på Libreville-halvøen. Der var sat falske mærkater på containerne, som om de indeholdt billigt træ, der lovligt kan eksporteres.

Depoterne med det stjålne træ tilhørte to foretagender, som driver eksportvirksomhed. To kinesiske statsborgere er anholdt, og instanser hos de gabonesiske myndigheder mistænkes for at være involveret i sagen. Det oplyser statsanklagemyndigheden i det centralafrikanske land, som har godt to millioner indbyggere.

Containerne forsvandt på mystisk vis, men nu er 200 containere genfundet.

Der savnes fortsat 153 containere med det værdifulde træ.

Emmanuel Nzue, der står i spidsen for en gabonesisk trævirksomhed, vurderer, at de i alt 353 containere indeholder træ til en samlet værdi af 241 millioner dollar - svarende til 1,6 milliarder kroner.

De sjældne træer, som først er vokset til deres fulde længde på 40 meter efter at have stået i 500 år, er ekstremt hårde og meget eftertragtede i flere asiatiske lande.

Det centralafrikanske lands politiske ledere har været optaget af sagen, der er blevet kendt som "kevazingogate". Præsident Ali Bongo siger, at han vil sætte meget ind på at få de skyldige identificeret og straffet.

- Der er ikke plads til korruption i Gabon, siger han.

Tre fjerdedele af Gabons samlede territorium er dækket af skov. Sidste år forbød myndighederne udnyttelse af kevazingotræ, som var blevet fældet i et stærkt alarmerende omfang.

Træet er opført på internationale lister over truet fauna og flora.

Skovbrug er ekstremt vigtigt for det vestafrikanske lands økonomi. Industrien beskæftiger 17.000 personer.

- End ikke den mest talentfulde tryllekunster eller den største mester i voodoo kunne have klaret at få alt det træ til at forsvinde og så få det frem igen, skriver avisen L'Union i en lederkommentar.

/ritzau/Reuters

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127