23948sdkhjf

Pressemeddelelse fra Dansk Byggeri

I en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri d. 30. december trækkes essensen ud af den regnskabsanalyse, som netop er gennemført for byggeerhvervet.
Regnskabsabalyse: Fokus på omkostninger bedrer indtjeningen i byggeriet

Byggeerhvervet holdt fokus på omkostningerne og tjente mere pr. omsat krone i 2003. Denne tendens vil fortsætte i 2004 og i det kommende år. Det mener cheføkonom Henrik Stig Sørensen, som dog påpeger den store spredning på
indtjeningen i sektoren.

Selv om byggeaktiviteten ikke var i top i 2003, har de danske bygge- og anlægsvirksomheder forbedret den gennemsnitlig indtjening pr. omsætningskrone sidste år. Det viser Regnskabsanalysen 2004 fra Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri har gennemgået regnskaber fra 630 medlemsvirksomheder med en samlet omsætning på knap 43 mia. kroner sidste år. Og hovedkonklusionen er, at bygge og anlægssektorens virksomheder gennemsnitlig tjente mere pr.
omsat krone i erhvervet.

Regnskabsanalysen viser ligeledes, at bygge og anlægssektorens virksomheder gennemsnitlig set var ganske veltrimmet ved udgangen af 2003. Branchen har lagt vægt på at forbedre soliditet og likviditet. Der er kommet bedre styr på omkostningerne generelt og derfor ventes indtjeningen at være forbedret yderligere i indeværende kalenderår.

- Byggebranchen har øget sit gennemsnitlige dækningsbidrag til 15,6% i 2003 mod 13,6% i 2002. Det er andet år i træk, at indtjeningen vokser. Det er dog stadig fra et lavt gennemsnitlig niveau set i relation til indtjeningen i mange andre brancher i dansk erhvervsliv, konstaterer Henrik Stig Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.

Han forklarer bedringen i dækningsgraden med et betydeligt fald i virksomhedernes materialeomkostninger, mens stigningen i lønomkostningerne er ganske behersket. I tråd med tidligere år vokser posten ”andre produktionsomkostninger” igen i 2003, hvilket indikerer et fortsat øget brug af underleverandører og lejet materiel af de lidt større virksomheder i sektoren.

- Vi ser også virkningen af et lavt renteniveau, som har reduceret finansieringsomkostningerne for investeringer, kassekreditter og anden gæld i 2003. Det betyder, at bygge og anlægsvirksomhederne i gennemsnit får et resultat af ordinær drift på 2,2% mod 0,8% i 2002.

- Analysen peger på, at det især lykkedes for de største byggeentreprenører at løfte indtjeningen i 2003, mens de mindre og mellemstore fagentreprenører faldt lidt tilbage indtjeningsmæssigt. Det ser dermed ud til, at de observerede nedskæringer, omstruktureringer og strategiomlægninger har gavnet bundlinien hos de største virksomheder, og
at de dermed er kommet fornuftigt igennem den observerede aktivitetsafmatning på en række delmarkeder, f.eks. i erhvervsbyggeriet, siger Henrik Stig Sørensen.

- I 2004 har vi set, at bygge- og anlægsaktiviteten er blevet forbedret en smule i forhold til 2003. Det gætter vi på er omsat til noget positivt på bundlinen generelt, siger Henrik Stig Sørensen, som også mener, at der er et begrundet håb om, at virksomhederne i 2005 vil kunne forbedre indtjeningen en tak yderligere.

- Renten er ikke bare lav. Den er meget lav ved indgangen til det nye år. Det lægger låg på finansieringsomkostningerne og bund under aktiviteten. Der er selvfølgelig usikkerhedsmomenter i form af en svag amerikansk dollar og høje oliepriser, men generelt tegner 2005 til at blive et fornuftigt år indtjeningsmæssigt.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til cheføkonom Henrik Stig Sørensen på tel. 7216 0144 eller via pressechef Mogens Hjelm på tel. 4029 9232

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109