23948sdkhjf

Pressemeddelelse fra Dansk Byggeri

I en pressemeddelelse d. 29. december 2004 giver Dansk Byggeri sine kommentarer til regeringens energispareplan. Det er efter Dansk Byggeri's mening en "Energihandlingsplan med perspektiver".
Byggeriet kommer ifølge direktør Michael H. Nielsen til at spille en central rolle i realiseringen af regeringens energispareplan. Dansk Byggeri deltager gerne i flere af de initiativer, som regeringen foreslår

Dansk Byggeri roser regeringen for dens forslag til handlingsplan for en fornyet energispareindsats. Ifølge direktør Michael H. Nielsen kommer byggeriet til at spille en central rolle i den fornyede energispareindsats.

- Specielt potentialet inden for opvarmning af bygninger vil i de kommende år kommer i fokus, når det gælder energibesparelser. Der er så store potentialer for energibesparelser i bygningsbestanden, at det er helt oplagt at dreje på nogle af de knapper, som vil gøre det interessant for bygningsejere at gennemføre energibesparende bygningsindgreb. Da der samtidig er tale om investeringer, der tjener sig selv hjem i løbet af få år, vil det være økonomisk attraktivt – både for private og offentlige bygningsejere, siger Michael H. Nielsen, som finder det helt rigtigt af regeringen at satse på øget information, skærpede krav i lovgivningen samt udbredt frivillighed i de kommende års nybygnings- og renoveringsindsats.

Handlingsplanen indeholder ganske mange af de elementer som en bred kreds af byggeerhvervets organisationer fremlage i efteråret. Dansk Byggeri fremhæver regeringens timing, idet handlingsplanen følges op af en række
skærpelser af energibestemmelserne i bygningsreglementet, der forventes at nedsætte energiforbruget i nybyggeri med 25 til 30 % fra 2006. Her ud over har regeringen fremsat et lovforslag, der er en ambitiøs implementering af et EU-direktiv om fremme af energibesparelser i bygninger, hvor specielt mærkning og synliggørelse af bygningers energiforbrug og sparepotentialer fremmes.

Dansk Byggeri er også enig med regeringen i, at den hidtidige måde at organisere energispareindsatsen på ikke har været tilstrækkelig effektiv. Derfor støtter Dansk Byggeri regeringens forslag om at etablere et EnergispareForum, som kan se på den samlede indsats med nye og friske øjne. I den sammenhæng peger Michael H. Nielsen på, at der gennem elsparefondens indsats alene har været fokuseret på el-besparelser, mens det langt større energiforbrug i forbindelse med opvarmning af bygninger har været forsømt.

- Det vil derfor være naturligt, at der som led i den nye handlingsplan sker en nypriorietering af de midler der anvendes til fx kampagner og information. Om der ligefrem skal etableres en varmesparefond må indgå i de fremtidige drøftelser om realiseringen af det nye Energispareforum, tilføjer Michael H. Nielsen.

Regeringens handlingsplan og de bebudede lovændringer er en udfordring for byggeerhvervet. En øget efterspørgsel efter energirenoveringer og lavenergihuse vil stille krav til byggeriets virksomheder om at udvikle nye og bedre produkter og standardløsninger. Det gælder både materialeproducenterne, rådgiverne og de udførende. Derfor hilser Dansk Byggeri handlingsplanens forslag om et formaliseret samarbejde om at markedsføre mulighederne for energibesparelser velkommen. Hvis øvelsen lykkes, vil det også kunne give danske virksomheder et forspring på det internationale marked for bygningsrenovering og energieffektive løsninger.

For nylig udsendte Dansk Byggeri i samarbejde med en række andre organisationer et fælles udspil om energieffektivisering af bygningsbestanden. Ifølge byggeerhvervet vil det være en realistisk målsætning over en 20-årig periode at halvere det nuværende energiforbrug på 50 mia. kr. årligt i tilknytning til brug af bygninger.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071