23948sdkhjf

Designstuderende tager død og sex med på Milano-messe

Når møbel og designinteresserede fra hele verden indtager Milano for at deltage i Milan Design Week 9. til 14. april, møder de en gruppe danske møbeldesignstuderende, der ikke lægger fingre imellem.

De studerende er fra 6. semester på møbeldesignuddannelsen på VIA University College, og gennem de seneste par måneder har de arbejdet hårdt på at designe i alt 11 møbler og lamper, der hver for sig udtrykker et af de mange tabuer, som vi mennesker ikke taler om.

De 11 designs bliver udstillet sammen under overskriften ’Talk Taboos’.

Gæsterne kan blandt andet se en urne på et vægalter med en tilhørende tavle i sandsten, hvor efterladte kan skrive hilsner til den afdøde med vand. Når vandet siver ind i stenen, forsvinder teksten og dermed er den symbolsk sendt afsted til den døde.

På udstillingen står også en bænk, der i materialer og form er skabt som et helende sted at sidde for mennesker med depressioner. En anden bænk er designet til de svære samtaler.

En lampe – eller retteligt to lamper – signalerer ældresex forude. Den ene lampe sender et afdæmpet og hyggeligt lys ud i soveværelset, og den anden, der tænder på samme tid som den første, kan stå uden for plejehjemsdøren og signalere ingen adgang.

Også fedme, rod, uperfekthed, sved, nøgenhed, at være klemt og utilstrækkelighed er blandt de tabuer, der nu kommer til udtryk ved hjælp at møbeldesign.

- Det er de studerende selv, der har valgt temaet ’Talk Taboos’, og de har noget på hjerte. De 11 designs beskriver på hver deres måde nogle af de sværeste situationer, som mennesker kan befinde sig i, og det er virkelig opløftende at se, hvordan de studerende har turdet bruge både sig selv og erfaringer fra andre mennesker i deres arbejde som møbeldesignere, siger Eva Paarmann, der er underviser og ansvarlig for holdets deltagelse på messen i Milano.

Kompromisløs tilgang
Eva Paarmann er selv arkitekt og møbeldesigner, og hun kalder niveauet hos de studerende for tårnhøjt. Både i arbejdsprocessen, i materialevalget og i udarbejdelsen af de færdige designs.

- De studerende er ikke på nogen måde gået på kompromis med deres valg, og når man som designer har den indstilling, så er det hårdt arbejde, der bærer det hele igennem i sidste ende. Jeg er virkelig stolt af at vise Danmarks talent frem på den måde på verdens største møbelmesse, siger hun.

Blandt det designerne er Annette Rosendal. Hun står bag hjemmealteret, som hun har døbt ’In Memory Of’. Hendes mission er at skabe nye traditioner omkring sorg og død:

- Jeg er drevet af at skabe nogle anderledes traditioner og ritualer i sorgprocessen for at mindske følelsen af ensomhed hos de efterladte. Samtidig er det selvfølgelig også mit mål at hjælpe mennesker i sorg med at bryde tabuet, for selv om vi alle oplever gennem vores liv at miste venner og familiemedlemmer, er døden stadig et stort tabu, siger hun.

Camilla Sejr og Jane Bonnerup har designet ældresex-lampen, som er navngivet ’Tændt’. Deres mission har været at skabe et produkt, der adresserer at ældre – også i plejehjemsalderen – har behov for sex og har ret til et privatliv omkring det.

- Ældre mennesker bliver ofte set som individer uden seksualitet, og de fleste bryder sig ikke om at tænke på deres forældre eller bedsteforældre som seksuelle individer. Men undersøgelser viser, at mange ældre altså er seksuelle aktive, og vi vil gerne bidrage til både at bryde tabuet og sikre ældre et privatliv, så de kan dyrke sex uforstyrret, forklarer Camilla Sejr om ’Tændt’, der på samme tid skal få ældre til at føle sig sensuelle og smukke og samtidig signalere, at de ikke vil forstyrres.

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08