23948sdkhjf

Træbjælker på taget af gammelt kloster er pilråddent

Frem til efteråret er Esrum Klosters hovedbygning fra 1150’erne lukket for offentligheden.

Taget på det nordsjællandske kloster er nemlig pilråddent og skal renoveres, skriver TV2 Lorry.

Da Slots- og Kulturstyrelsen, som ejer bygningerne, i sommer reparerede taget på klostrets nyere østlænge, tjekkede man i samtidig Esrum Klosters gamle hovedbygning.

Her fandt de ifølge TV2 Lorry flere forhold, som ikke var optimale. Især ved den del af loftkonstruktionen, der vender mod vest og er udsat for regn, og er klosterets tværliggende bjælker, i en mørnet forfatning.

Renoveringen

  • Udskiftning af etage-
    spærender
  • Nyt bindingsværk
  • Restaurering af Frederik 2.’s spindeltrappe ved hovedindgangen

Kilde: Esrum Kloster

Ikke optimal vedligeholdelse
Derfor skal den ældgamle tagkonstruktion nu igennem en omfattende renovering.

- Det er da brandærgerligt, men klosteret er jo en gammel bygning, og vedligeholdelsen gennem mange hundrede år har nok ikke været helt optimal, siger Helle Simonsen, der er publikumschef ved museet Esrum Kloster og Møllegaard, til TV2 Lorry.

Før juleferien blev klostret lukket for besøgende, og siden har styrelsen været i gang med renoveringsarbejdet, der varer frem til efteråret ifølge Esrum Klosters hjemmeside.

Derfor er klostret også lukket helt ned uden adgang for besøgende.

En dyr omgang
Det rådne tag bliver derfor en dyr omgang for Museet Esrum Kloster og Møllegaard. Selvom museet ikke ejer de historiske bygninger og derfor ikke står med regningen, går de glip af vitale indtægter i foråret og sommermånederne.

- I en kold udregning går vi i hvert fald glip af en halv million kroner i indtægter fra entré til klosteret, siger Helle Simonsen til TV2 Lorry og oplyser, at klostrets højsæson er i sommermånederne.

Kloster fra 1100-tallet
Esrum Kloster ligger ved Esrum Sø i Nordsjælland og er et gammelt cistercienserkloster.

Klostrets historie går helt tilbage til 1100-tallet, da klosteret på opfordring fra Ærkebiskop Eskil af Lund blev opført fra 1151 til 1158.

I 1997 blev klosteret efter en restaurering åbnet for publikum. I år 2000 blev klosteret lagt sammen med den nærliggende Møllegård og opstod som museet Esrum Kloster og Møllegaard.

Klosteret ligger ved indgangen til Nationalpark Kongernes Nordsjælland. I november blev det vedtaget, at der ved klosteret skal opføres et indgangs- og besøgscenter til nationalparken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093