23948sdkhjf

Tre vindere i konkurrence om at bygge med affald

Fremtidens bæredygtige byer skal bogstaveligt talt bygges med affald. For der er ikke nok ressourcer i verden til at fortsætte med at bygge, som vi gør i dag.

Det er målet med Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge, hvor danske virksomheder sammen med innovatører fra hele verden har konkurreret om at opfinde løsninger, der genanvender affald til byggeriet.

Nu er de tre vinderløsninger fundet. De indebærer svampesporer dyrket i affald, der kan udvikles til isolering, akustikplader eller konstruktionsmateriale, renset affaldstræ fra byggepladser til salg i byggemarkeder og et byggesystem til skure af affald fra tagrenovering. 

De tre vindere 

Gentræ
Golder Associates, Solum og Stark

Et system, hvor træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser bliver indsamlet, renset hos Solum og videresolgt til samme formål via byggemarkedet Stark. Det løser et logistisk problem ift. både håndtering og transport af affald på byggepladser. Holdet har allerede fem store entreprenører med, der vil give adgang til indsamling af affald på deres byggepladser. Løsningen kan skaleres og udvides til at omfatte andre materialer, eks. plast eller gips, og andre steder med midlertidige konstruktioner, eks. festivaler. 

From Waste to Biomaterial
Søren Jensen rådgivende ingeniører

Et nyt bæredygtigt byggemateriale, til eksempelvis akustikplader og isolering, fremskabt ved at gro svampesporer i affaldsstrømme - og dermed erstatte eksisterende miljøbelastende byggematerialer. Holdet er pt. i gang med forsøg med forskellige prototyper. Otte universiteter, også anerkendte internationale institutioner, der forsker inden for feltet, har allerede tilkendegivet interesse for løsningen.

Reskur
Krydsrum Arkitekter

Reskur er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler, affaldssorteringer eller kontorartikler), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald. Holdet har allerede indgået aftale med Lejerbo om at levere skure til nye byggerier. Materialerne sikrer en lang levetid for skurene.

Fra idé til virkelighed
De tre vindere er valgt ud af et felt på 39 ansøgere, som spænder fra materialeproducenter, designere og ingeniører til arkitekter og affaldsspecialister. Vinderne er valgt ud fra fem kriterier, blandt andet hvor meget affald løsningen fjerner, hvor stor værdi løsningen har for markedet, og i hvilken grad den kan skaleres, både i Danmark og globalt.

Vinderne får hver en mio. kr. og et innovationsforløb, der sikrer, at løsningerne bliver udviklet, testet og konkretiseret i fysiske prototyper, så de har bedst mulige vilkår til en efterfølgende introduktion på det danske eller internationale marked.

Igennem tre bootcamps får vinderne rådgivning fra førende danske og internationale eksperter inden for cirkulær økonomi og byggeri. Den første bootcamp finder sted allerede i slutningen af februar, og her skal deltagerne blandt andet arbejde med at udvikle deres forretning omkring deres cirkulære løsning.

Circular Construction Challenge er finansieret af Realdania og gennemføres med Dansk Design Center som hovedoperatør og i samarbejde med en række strategiske partnere, herunder Lendager Group, ISWA, Building Green, Erhvervsstyrelsen, VCØB og Bloxhub.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096