23948sdkhjf

Bevaringsværdigt hus får 1100 nye vinduer

Omkring 1.100 vinduer skal skiftes i Sygeplejerskernes Hus i det nordlige København.

Bygningen, der blev opført i 1932, er bevaringsværdigt i klasse to, og det stiller krav til renoveringen.

Vinduerne skal nemlig ligne de gamle på en prik. Det kræver en særlig indsats:

- Alt lige fra hjørnebeslag og hængsler til konstruktion og udtryk skal således matche det eksisterende, mens vinduerne også skal have en helt særlig glasløsning. I 1900-tallet brugte man nemlig i stedet for nutidens float glas en glastype, man kalder trukket glas, siger projektleder Lars Lindegaard Olsen fra rådgivervirksomheden Deas, der står bag renoveringen.

Glasløsningen går ud på, at man vil forsøge at efterligne de uregelmæssigheder og det helt særlige spil, der var i de tidligere vinduer, som blev produceret ved at hive og trække i glasset.

Den opgave har vindues- og døreproducenten Frovin taget på sig.

Koblede vinduer
Løsningen fra Frovin er koblede vinduer, der er lavet ud fra gamle håndværksmæssige traditioner med et enkelt lag glas yderst og et fortsatvindue inderst.

- Løsningen er således tro mod det oprindelige vindues æstetiske kvaliteter samtidig med, at det er et moderne vindue, som lever op til nutidens standarder inden for blandt andet energi og lyd, siger Frovins salgschef, Claus Haastrup om vinduerne fra Frovin med energimærke A.

Det var desuden et krav fra bygherren, at vinduerne skulle leve op til Københavns Kommunes støjhandlingsplan, fordi vinduerne i den ene side af bygningen ligger ud til en vej, der er en af de mest støjbelastede områder i kommunen.

Derfor har man udstyret vinduerne på denne side med en indvendig forsatsramme.

Udskiftningen af de nye vinduer er netop påbegyndt. Vinduerne udskiftes i én lejlighed af gang, så boligen samme dag kan blive lukket af for vind og vejr.

Projektet forventes afsluttes den 1. april 2019.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157