23948sdkhjf

Fremtidens markeder ligger uden for Europa

Danmark deltager i stor stil i den internationale arbejdsdeling, og den danske velstand afhænger i stigende grad af eksporten.
I dag afsættes størstedelen af eksporten på de danske nærmarkeder, men den stigende vækst på de nye markeder i Østeuropa og Asien åbner nye muligheder for dansk eksport. I 2025 forventes de nye markeder at aftage ca. 56 pct. af verdens samlede eksport. Derimod ventes de gamle EU-landes importandel at falde til 19 pct. mod 30 pct. i dag.

Den internationale arbejdsdeling afspejles i en mangedobling af den internationale handel med varer og tjenester. I 1948 udgjorde varehandlen over grænserne cirka 2 pct. af det globale BNP. I 2003 var dette tal vokset til godt 16 pct.
Værdien af den internationale handel med varer og tjenester udgør i dag godt 9.000 mia. USD svarende til den samlede produktion inden for EU15. Cirka 70 pct. af denne handel består af traditionel varehandel, mens handlen med serviceydelser – herunder transport og rejser – udgør 30 pct. Den internationale arbejdsdeling giver sig også udslag i en øget anvendelse af outsourcing2 samt udflytning af produktion.

Læs hele artiklen i DI Indsigt

Kilde: DI Indsigt, særnummer 23. september 2004

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063