23948sdkhjf

De handlede hurtigt

En overgang så det lidt sort ud hos Front-Z. Efter en hurtig beslutning blev der bygget en ny fabrik.
Ærgerligt når det nu går så godt, tænkte fabrikanten, da leverandøren af overflader sidste sommer gik i betalingsstandsning. Front-Z i Herning er storleverandør af låger til køkkenindustrien, men produktionen ligger i søsterselskabet Linnebergs Maskinsnedkeri.

Der er gennemautomatiseret fra a til z, den seneste udvidelse og investering kom på plads i foråret 2004.
Faktisk var det slet ikke planen at udvide og investere i år.

- Leverandørens betalingsstandsning kom som en stor overraskelse og skaffede os et problem på halsen. Den pågældende lakerede alle vore låger, og da vi leverer masser af MDF-låger og -komponenter til køkken- og inventarindustrien, skulle et kæmpeproblem løses her og nu, fortæller Henrik Linneberg fra Linnebergs Maskinsnedkeri til Træ Nyt.

Købte maskinerne
Forhandlingerne med boets kurator endte med, at Linnebergs Maskinsnedkeri købte maskinerne, overtog medarbejderne - og lejede sig ind i boets bygninger for et år. Produktionsstoppet blev undgået, men løsningen var ikke holdbar på længere sigt.

- Vi besluttede hurtigt at bygge en ny fabrik til overfladebehandlingen, og i modsætning til det almindelige, hvor maskiner
og udstyr skal presses ind i bestående bygninger, kunne vi gå til leverandørerne af maskiner og spørge »hvor meget fylder maskinerne, så bygger vi derefter«. Det syntes leverandørerne var dejligt.

Også lidt fyrretræ
Der gik kun fem måneder fra gravemaskinerne tog fat i mulden til maskinerne i den nye fabrik lakerede den første låge. Siden februar 2004 har fabrikken kørt i to skift, og det skal den fortsætte med.

- Det er nødvendigt på grund af den store efterspørgsel. Vi har fundet en niche, hvor det ser rimeligt fornuftigt ud. Vi er en af de stærke spillere inden for MDF-pladebearbejdning, og markedet vokser. Der kommer mange forespørgsler – for nylig sendte vi fx et tilbud på 200.000 låger af sted.

Kunderne er i overvejende grad danske køkken- og inventarfabrikker, men der er også aktiviteter i gang på eksportsiden. Bl.a. i Norge og England, hvor fabrikken leverer en del butiksinventar – dog som underleverandør til en dansk eksportør. I en periode producerede Linnebergs Maskinsnedkeri skabslåger til kommoder, sengegavle og pyntetoppe af fyrretræ. Der er stadigvæk lidt gang i fyrretræet, men det er bestemt ikke fyrretræsbranchen der trækker læsset.

- Men vi er da glade for, at der stadigvæk kommer ordrer på fyrretræ, for det medvirker til at udfylde hullerne i maskinernes kapacitet, påpeger Henrik Linneberg.

Snart 3.000 låger om året
Det er tyske fabrikker, der leverer de rå MDF-plader opskåret på fix mål, så kun kanterne og fladerne udfræses.
Linnebergs Maskinsnedkeri er i øvrigt - ifølge Henrik Linneberg - den første virksomhed herhjemme, der i 2000 investerede i en Biesse Rover 30L. En CNC maskine, der håndterer to emner på 230 cm ad gangen i længden og 160 cm i dybden.

- Det betyder, at vi kan køre fire emner ad gangen, fx på 100 x 160 cm. Operatørens spildtid er stort set nul, for oplægningen på maskinen er så stor, at han har tid til at passe en CNC-maskine mere, fortæller Henrik Linneberg.

Fire Biesse maskiner er indtil videre nok til at klare den årlige produktion på godt 250.000 låger. Går det som forventet, stiger tallet til mere end 300.000 inden årsskiftet - og de fire Biesse kan stadigvæk følge med.

Kilde: Trae Nyt, september 2004.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063