23948sdkhjf

Forskning: Ny træmaling skal holde længere

Fremtidens træmaling kan få bygge- og anlægsbranchen til at anvende markant mere træ.
Malingsproducenten Flügger nu at ændre på besværet ved træværk som byggemateriale i et stort forskningsprojekt sammen med Teknologisk Institut og Københavns Universitet samt flere udenlandske partnere. Målet er at skabe en mere robust maling, der holder længere og kræver mindre forberedende arbejde - til gavn for miljøet.

– Bygge- og anlægsbranchen har et forøget fokus på mere miljøvenlige løsninger med konstruktioner i træ. Og i den forbindelse er det essentielt, at træbeskyttelsen beskytter i længere tid for at holde omkostningerne nede. Enhver forbedring af udendørs træmaling vil være positiv og betyde et øget brug af træ. Men det er klart, at de vedligeholdelsesfri perioder skal forlænges med år og ikke måneder, siger Jonas Stenbæk, konsulent og træekspert hos Teknologisk Institut.

Forskningsprojektet hedder MainCoat og har et samlet budget på over 18 millioner kroner. Samarbejdet skal udvikle nye teknikker til, hvordan malingen kan trænge længere ind i træet, binde bedre uanset underlag og opnå en langt større fleksibilitet og længere holdbarhed.

– Normalt anbefaler vi, at et sommerhus, der ikke har fået behandling i ti år, skal slibes ned til det sunde træ inden en behandling. Men det får få jo gjort, og det er den virkelighed, forskningsprojektet tager udgangspunkt i. Vedligehold skal gøres billigere ved at skære ned på de besværlige forberedelser og forlænge vedligeholdelsesintervallerne. Det er vigtigt, hvis vi vil have flere træbaserede bygninger, fortæller Søren Poulsen, der er Senior Advisor i Innovation hos Flügger.

Forskningsprojektet MainCoat er finansieret af Innovationsfonden og løber frem til udgangen af 2019.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079