23948sdkhjf

Litauen er oplagt valg for sourcing i møbelindustrien

Litauens møbelindustri er eksportorienteret med EU-landene som det ubetinget største afsætningsmarked. Der produceres alt fra komponenter til færdige borde, stole, køkkener m.v.
Langt hovedparten af møbelfabrikanterne satser på længere samarbejdsaftaler med vestlige virksomheder. Produkternes kvalitet opfylder derfor alle gængse standarder og krav, som normalt stilles i EU.

Dansk-litauisk samarbejde
Mange danske møbelvirksomheder har allerede etableret samarbejde med litauiske partnere. Den væsentligste årsag til dette er de lave produktionsomkostninger, som er blandt de laveste i de nye EU-lande – lavere end i for eksempel Polen og Estland. Den gennemsnitlige månedsløn i den litauiske møbelbranche var i 2003 på 312 euro. Hertil kommer, at de øvrige driftsomkostninger ligeledes er ganske lave, og at arbejdstiden er 20 procent længere end i Danmark.

Den litauiske arbejdskraft er veluddannet og det teknologiske niveau godt på vej til at matche Vesteuropas. Arbejdsproduktiviteten er dog endnu ikke på højde med de øvrige EU-landes.

Litauens geografiske placering er ligeledes fordelagtig med gode og hyppige transportforbindelser til Danmark.

Litauens møbelindustri
Møbelindustrien består af godt 190 virksomheder, heraf en stor del, cirka 82 procent, med under 50 ansatte. Disse virksomheder står for 20 procent af den samlede møbelproduktion. I Litauen findes kun 45 møbelproducenter med over 50 ansatte og disse står for 80 procent af den samlede møbelproduktion.

Omsætning på omkring 300 millioner euro i 2003
Den litauiske møbelindustri har gennemgået en rivende udvikling de seneste år. Træ- og møbelindustrien er nu landets tredjestørste industrisektor og omsatte i 2003 for cirka 1 milliard euro, hvoraf møbelindustrien tegnede sig for cirka 30 procent.

På blot fem år er møbelindustriens omsætning fordoblet - en vækst der skyldes omfattende kapitalinvesteringer fra såvel ind- som udland. Udviklingen forventes at fortsætte i de kommende år.

Kilde: Danmarks Eksportråd, ”Nyheder fra Danmarks Eksportråd”, 25. august 2004.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126