23948sdkhjf

Træbyggeri til debat: Interessen er stor, men hvem skal trykke på startknappen?

- Det lyder som om, at alle har lyst. Men der bliver ikke gjort noget. Hvem er det, der skal trykke på startknappen?

Spørgsmålet blev stillet af ordstyrer Kasper Lynge, godt halvvejs inde i en paneldebat om højhuse i træ, som trak fulde huse under sidste uges Building Green i Aarhus.

- Mange taler om, hvor fantastisk et træbyggeri er, når det er opført. Men det er typisk entreprenøren, der skal garantere for, at huset opnår de rigtige egenskaber, og vi skal sørge for, at det ikke går i stykker undervejs. Så længe vi ikke har lært at håndtere det i branchen, så tror jeg, at usikkerhedsfaktoren vil fylde relativt meget, sagde sektionschef i NCC, Jens Thamdrup.

Han understregede dog, at hvis markedet er klar til at bygge i træ, så er entreprenøren også. Måske ikke lige højhuse, så i hvert fald større træbyggerier.

- Træ vil give nogle nye muligheder. Men hvis vi skal introducere et nyt materiale i byggebranchen, er det vigtigt, at vi opfatter det som en fælles opgave. Jeg tror ikke på, at en enkelt part kan drive den her dagsorden alene. Entreprenører og arkitekter kan ikke kaste et projekt på markedet, som der ikke er kunder til, og en udvikler kan ikke introducere et træbyggeri, hvis ikke branchen har kompetencerne til at udføre det, lød det fra Jens Thamdrup.

Aarhus som et dansk Växjö
- Jeg er helt sikker på, at vi snart kommer til at bygge i træ, fordi forbrugerne vil have det, sagde Nicolai Hommelhoff fra udviklingsselskabet Domis og sendte en opfordring videre i retning af Aarhus Kommune, repræsenteret ved stadsarkitekt Stephen Willacy:

- Ude i Lisbjerg skal I til at bygge en ny brandstation. Det kan være, at I skulle tage at bygge den i træ!

- Ja, det ville være interessant, svarede stadsarkitekten, som understregede, at han er stor tilhænger af at bygge i træ - og gerne i egen kommune.

- Jeg vil gerne gøre Aarhus til en foregangsby for træbyggeri som en pendant til Växjö i Sverige. Vi har nogle fantastiske udviklere og investorer, som gerne vil gå den 'extra mile'. Det kunne jeg godt tænke mig at arbejde på, sagde han. 

Brandkrav er en barriere
Bygningsreglementets brandkrav blev fra flere sider fremhævet som en barriere for mere - og højere - træbyggeri.

Her kunne Peder Fynholm fra Teknologisk Institut og Finn Larsen fra Rambøll fortælle, at man i Innobygs netværksgruppe for højhuse i træ arbejder med lige netop denne problemstilling:

- I bund og grund er det jo kun et spørgsmål om at få dokumentationen på plads og få forklaret, hvordan verden hænger sammen. Vi arbejder på det, og det er en nød, der skal knækkes. Men vi fornemmer, at der er en opblødning på vej og en tendens til, at man vil se mere nuanceret på det, sagde Finn Larsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094