23948sdkhjf

Ny analyse: Flere og flere kvinder vil være snedkere

Andelen af kvinder, der er i gang med en uddannelse som snedker, tømrer eller elektriker, er fordoblet på fem år

De seneste fem år har langt flere kvinder fået øjnene op for uddannelser som snedker og maskinsnedker, viser en analyse fra Dansk Byggeri.

Kvinder, der går efter en karriere i bygge- og anlægsbranchen, har ellers traditionelt set valgt at tage en maleruddannelse. Det er der stadig mange, der gør.

Uddannelsen som bygningsmaler er således fortsat den, der trækker flest kvinder til, og sidste år var 56 procent af kvinderne på erhvervsskolernes bygge- og anlægsuddannelser i gang med en maleruddannelse.

Det er dog en langt mindre andel end for bare fem år siden. 

Samtidig er andelen af kvinder, der er i gang med en uddannelse som snedker, tømrer eller elektriker, fordoblet. Sidste år var 14 procent af kvinderne på bygge- og anlægsuddannelserne eksempelvis i gang med en snedkeruddannelse - 11 procentpoint flere end i 2007, hvor andelen var 6 procent. 

Gode muligheder for arbejde

Ifølge underdirektør i Danks Byggeri, Louise Pihl, ved man ikke, hvad det præcist er, der har fået en større andel af kvinderne til at vende blikket mod bygge- og anlægsbranchen.

Men det er et fornuftigt valg, understreger hun. For det er lige præcis inden for de faggrupper, at der kommer til at mangle flest faglærte i fremtiden.

- Der er ingen tvivl om, at kvinderne vil have gode muligheder for at få fast arbejde, når de står med svendebrevet. Mange bygge- og anlægsvirksomheder mangler dygtige faglærte allerede nu, og manglen bliver større de kommende år, siger Louise Pihl i en pressemeddelelse.

Falliterklæring
Samlet set er der stadig alt for få kvinder i bygge- og anlægsbranchen. De sidste 20 år har kvinderne udgjort mellem 9 og 10 procent af arbejdsstyrken.

- Det er en falliterklæring, at vores virksomheder ikke formår at trække flere
kvinder ind i branchen. Vores mål er, at andelen af kvinder skal fordobles, så hver
femte ansat i bygge- og anlægsvirksomhederne er en kvinde i 2028. Det er et ambitiøst, men ikke urealistisk mål, siger Louise Pihl.

Dansk Byggeri venter, at der vil komme til at mangle 17.000 med en byggefaglig uddannelse i 2027. Flest elektrikere, men skarpt forfulgt af tømrere og med snedkere på tredjepladsen. Omvendt vil bygningsmalere være en af de få faggrupper, hvor der vil være for mange medarbejdere, hvis den nuværende udvikling fortsætter.

Link til analysen fra Dansk Byggeri

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078