23948sdkhjf

Administrative byrder vokser, men der sker også fremskridt

EU´s persondataforordning og ny ferielov giver mere administrativt bøvl i virksomhederne. Alt går dog ikke den gale vej. Regelforenkling virker faktisk i over 500 tilfælde.
Det kan ind i mellem være svært at se, at regler bliver ændret på en måde så det bliver lettere at være virksomhed.

Den nye ferielov er i den forbindelse et skridt i den forkerte retning. Den bliver svær for mange mindre virksomheder at håndtere. Bl.a. fordi ferieåret ændres og nyansatte medarbejdere nu får ret til at holde ferie kort tid efter, at de er ansat. I den forbindelse skabes der helt nye kompensationssystemer, som virksomhederne skal sætte sig ind.

Det er også velkendt, at EU's direktiv om styr på persondata skaber problemer i mindre virksomheder, der ikke har jura-eksperter og HR-afdelinger at trække på.

Men der sker alligevel ind imellem fremskridt. Det kan man læse sig til i regeringens fornyligt udsendte redegørelse for arbejdet med at mindske virksomhedernes administrative byrder.

Virksomhedsforum for enklere regler, hvor virksomheder og deres organisationer kan indsende forslag, er således en betydelig succes.

Fra 2012 til 2017 har skiftende regeringer besvaret 681 forslag fra forummet til enklere regler. 567 forslag er helt eller delvist gennemført. Af de forslag, som regeringen har forpligtet sig til at gennemføre, er 67 pct. gennemført helt eller delvist.

Her er nogle eksempler.

Lettere anmeldelse af gravearbejde

Virksomhedsforum har foreslået, at alle interessenter skal registrere sig i Ledningsejer-registret, så graveaktører lettere kan få oplysninger om nedgravet infrastruktur og
dermed får bedre muligheder for at forberede gravearbejde og vedligeholde og etablere ny infrastruktur under jorden. Dette er nu gennemført.

Reducér spildtid til afhentning af erstatningsnummerplader

Et autoværksted i Vestjylland har gjort Virksomhedsforum opmærksom på, at det er meget besværligt, at erstatningsnummerplader til skadede biler hidtil skulle bestilles og afhentes hos et motorcenter eller en autoriseret nummerpladeoperatør. Det betød helt konkret, at mekanikeren skulle bruge fire timers transport på at hente erstatningsnummerplader.

Virksomhedsforum sendte på baggrund af denne henvendelse et forslag til regeringen om, at det fremover skulle være muligt at få tilsendt erstatningsnummerplader. Regeringen gennemførte forslaget i 2017, hvilket betyder, at mekanikere fremover slipper for selv at hente erstatningsnummerplader og i stedet kan bruge tiden på at reparere flere biler.


Fjern barrierer for begrænsning af madspild

Hidtil har virksomheder ikke måttet ændre prisen på en vare uden også at ændre enhedsprisen, det vil sige pris pr. kg. eller pr. stk., med mindre det skete på den sidste handelsdag før udløbet af holdbarhedsfristen. For at få solgt varen vil virksomhederne som oftest ønske at sætte prisen ned nogle dage før udløbet af holdbarhedsfristen, og de vil i så fald skulle bruge unødig tid på også at ændre enhedsprisen.

Virksomhedsforum foreslog derfor at ændre reglerne, således at prisændringen ikke nødvendigvis skal ske på sidste handelsdag, men også kan ske, når der er tale om rabat på grund af risiko for fordærv. . Forslaget blev gennemført i forbindelse med at Folketinget vedtog ændringen af markedsføringsloven i 2017.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094