23948sdkhjf

Møbeldesignere skal tænke genanvendelse ind i designet

Med en netop afviklet designkonkurrence har 3R Kontor forsøgt at sætte fokus på en mere bæredygtig møbelbranche

I begyndelsen af året besluttede Vestas, at 400 konferencestole havde udtjent deres værnepligt. Sæderne var hullede og polstringen slidt. Stellene var imidlertid stadig brugbare.

Løsningen blev derfor at istandsætte stolene ved at udskifte skallerne og genanvende de stel, Vestas allerede ejede. Ved at tænke cirkulær økonomi fik virksomheden således både en miljømæssig og økonomisk besparrelse.

Fokus på en bæredygtig møbelbranche

Den cirkulært økonomiske historie stopper dog ikke her. For hvad kan man bruge 400 gamle stoleskaller til? En del, hvis man spørger 40 studerende fra danske designskoler.

I stedet for at smide de gamle skaller ud, arrangerede 3R Kontor en designkonkurrence, hvor 40 studerende fra tre forskellige designskoler upcyclede stoleskallerne til nye møbler. 

Formålet med eventet, som fik navnet Design For Upcycling, var at få unge designspirers bud på en bæredygtig møbelbranche.

- Der er efterhånden ingen tvivl om, at jordens naturlige ressourcer bliver en mangelvare på sigt. Det skal vi ikke lade os bremse af, men tværtimod tage udfordringen alvorligt, og udforske potentialet i nye måder at producere og designe på – også i møbelbranchen, siger arrangør og direktør i 3R Kontor, Steffen Høgh.

Tænk genanvendelse ind i designet

Han mener, konkurrencer som denne netop er med til at sætte fokus på, hvordan man kan løse mange af fremtidens udfordringer, hvis man tænker anderledes.

Men vigtigst af alt har konkurrencen gjort designerne opmærksomme på, hvilke fordele der kan være forbundet med at tænke genanvendelse og cirkulær økonomi ind i designet fra start af. 

- I en perfekt verden ville der være fokus på, at et produkt skal kunne genanvendes fra start af. Her har designerne tænkt alle tanker omvendt. De har stået med et slutprodukt, hvor der ikke har været tanker om cirkularitet på forhånd, siger Steffen Høgh og tilføjer:

- Designere har en meget vigtig opgave. De skal tænke i, at når et produkt er dødt, skal det kunne genoplives. Det skal kunne skilles ad og bruges igen og igen.

Vinderen vender tilbage til Vestas

De studerendes færdige møbelkonstruktioner blev udstillet på møbelmessen Trends & Traditions i marts.

Her blev "Tusindbenet" kåret som vinder af konkurrencen.

Møblet beskrives som et "bevægeligt, legende siddemøbel til børn". Det er samlet uden skruer. I stedet holdes delene sammen af gjorde, der kan spændes og løsnes uden værktøj.

Polstringstekstilet har fået en ny funktion som møblets samlende element. Denne samlingsmetode betyder, at materialerne let kan adskilles og sorteres ved kasserring. Samtidig kan defekte dele udskiftes, hvilket forlænger møbelets levetid.

Som en sidste krølle på halen cirkulerer "Tusindbenet" denne uge tilbage til Vestas, hvor det skal udstilles i Vestas kantine.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125