23948sdkhjf

Poetsofaen får nye ben at gå på

Da Onecollection (House of Finn Juhl) i 2001 relancerede den lille Poetsofa, var der nogle, som stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor man valgte at vise den med de runde cylinderformede ben, der slutter i en halvkugle mod gulvet, frem for de spidse.

Spørgsmål som disse er langt fra sjældne, når man beskæftiger sig med arven efter én af de mest anerkendte designere. Har man hænderne nede i arkiverne samtidig med, at man studerer de gamle originaler, vil man opdage, at Finn Juhl ikke var konsistent i udformningen af detaljer. Der skete kort sagt ofte "noget", når en tegning blev forvandlet til et fysisk møbel.

Snedkermestrene samarbejdede med Finn Juhl om at udvikle møblerne og satte på den måde deres præg på dem. Derfor vil man også ofte kunne se, at de gamle møbler har detaljemæssige forskelle, alt efter hvem der producerede dem for Finn Juhl i den pågældende periode.

- Når vi relancerer Finn Juhls møbler søger vi altid tilbage til det oprindelige. Vi studerer tegningerne og sammenligner dem med de gamle originaler, som vi opmåler. Der findes ikke entydige svar og selvom der er mange der forsøger, er det er svært at gøre sig til ekspert og dømme, hvad der er rigtigt eller forkert. Vi mødte kun Finn Juhl en enkelt gang, da vi var meget unge. Men nu hvor vi har beskæftiget os med udvikling og relancering af 45 forskellige Finn Juhl modeller over en tyveårig periode, så føler vi på en måde, at vi kender ham, og at han er med på vores rejse, siger Hans Henrik Sørensen, grundlægger og medejer af House of Finn Juhl.

Benene på Poeten var oprindeligt runde ligesom på Pelikanen. Men over årene er der kommet en efterspørgsel for de spidse ben, som blandt andet også kan ses på den Poetsofa, som står i Finn Juhls egen stue i hans hus nord for København. Denne sofa er dog ikke en af de første, men er fra en periode i 50'erne, hvor nogle Poetsofaer blev solgt med spidse ben, fordi det kom på mode.

House of Finn Juhl vil lade det være op til kunderne: Fra i dag kan køberen af en Poetsofa selv vælge, om man foretrækker de runde eller kegleformede ben.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078