23948sdkhjf

Frovin laver vinduesrenovering med respekt for historien

Renoveringen af Suhmsgade 4 er tro mod den oprindelige byggestil og det oprindelige design

I Københavns indre by, tæt ved Kulturtorvet, Hauser Plads og Nørreport Station, ligger idylliske Suhmsgade, hvor koncentrationen af bevaringsværdige bygninger er høj.

Her er det vigtigt, at områdets mange ejendomme renoveres med respekt for historien for at bevare det charmerende bybillede, som man kender det i dag.

Derfor har man netop også renoveret Suhmsgade 4 med byggematerialer, der bliver produceret ud fra gamle håndværksteknikker.

- Suhmsgade 4 blev i 1853 oprindeligt opført som en skole, og i 1918 blev den til et kommunalt folkekøkken. I dag huser den forskellige kommunale institutioner og kontorer, og det er således gennem årene blevet en bygning med meget historie, forklarer salgschef i Frovin Vinduer & Døre, Claus Haastrup.

- Med sine mange år på bagen har den således også et klassisk og charmende udtryk, som sammen med områdets andre ældre bygninger er med til at skabe en helt særlig stemning. Og for at bevare det udtryk er det vigtigt, at man renoverer med omtanke og respekt for historien for netop ikke at miste noget af det særpræg, der gør bygningen speciel, siger Claus Hastrup.

Matcher byggestilen

Til renoveringsarbejdet blev der således valgt specialproducerede vinduesløsninger, der skulle matche de originale vinduer. Det krævede blandt andet diskrete specialløsninger og buede karme, som vinduesproducenten Frovin stod for at levere.

- Bygherren ønskede, at vinduerne skulle matche bygningens klassiske og oprindelige byggestil, mens de samtidig skulle leve op til nutidens skærpede energikrav og være støjreducerende. Her var Frovins koblede vinduer en løsning. Koblede vinduer bliver nemlig typisk anvendt til både fredede og bevaringsværdige bygninger, da konstruktionen matcher byggestilen fra 1800-tallet, fortæller arkitekt Henrik Lind fra Friborg & Lassen, som er rådgiver på renoveringen.

Ved koblede vinduer er den yderste vinduesramme typisk sammenkoblet med den inderste forsatsramme, hvilket er en konstruktion, der stemmer overens med gamle håndværksmæssige traditioner.

De nye vinduer er dermed tro mod den oprindelige byggestil og det oprindelige design - både på facaden udadtil og på gårdsiden, hvilket er en kende atypisk:

- Da koblede vinduer er et nicheprodukt, er det også dyrere end standardvinduer. Derfor vælger mange at anvende koblede vinduer til facaden udadtil, mens der på gårdsiden eksempelvis bliver valgt standard termovinduer. Men i dette tilfælde har bygherre valgt koblede vinduer til hele bygningen, hvilket vidner om, at der har været lagt stor vægt på, at hele bygningens arkitektur skulle bevares, siger Claus Haastrup.

Han understreger, at det er de mange små detaljer som disse, der i sidste ende også er med til bevare hele gadens oprindelige, charmerende stil.

Renoveringsarbejdet med de nye vinduer er netop afsluttet, og i løbet af året skal bygningens gadefacade males.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093