23948sdkhjf

Vil fuldkommen afskaffe brandmiddel i danske møbler

Kemiske flammehæmmere føres på møbler for at forhindre dem i at kunne brænde og for at kunne leve op til politiske brandkrav, men flammehæmmere er også gift, og derfor vil den danske møbelbranche have midlet afskaffet.

Det mener brancheorganisationen Træ- og Møbelindustrien, der er en del af Dansk Industri.

- Tilhængere af flammehæmmere mener, at de er nødvendige for at spare menneskeliv, da de flammehæmmede møbler selvsagt ikke antænder så let i tilfælde af en brand. De flammehæmmende stoffer er til gengæld farlige miljøgifte med en meget lang henfaldstid. Det betyder, at indeklimaet i rum med møbler, som er behandlet med flammehæmmere, bliver forurenet med sundhedsskadelige dampe. Og hvis brandulykken er ude, vil stofferne udskille giftige dampe, som er meget skadelige for mennesker. Endelig er produkter, der er behandlede med flammehæmmere, meget svære at genanvende, og de er næsten umulige at få til at indgå i en cirkulær økonomi, som ellers i stigende grad er på dagsorden både i Danmark og i EU, skriver branchedirektør Flemming Larsen i et skriv om brugen af flammehæmmere.

Han anfører også, at flammehæmmere gør tilværelsen unødigt kompliceret og fordyrende for virksomheder, som skal overholde forskellige regler og dokumentere det på forskellige markeder. I Storbritannien virker skærpede regler på området også som en handelsbarriere, mener han.

- Det giver virksomhederne unødig kompleksitet i deres operationer på forskellige markeder og er omkostningstungt i forbindelse med dokumentation og testning. Hertil kommer, at flammehæmmende tilsætninger er dyre og kan reducere kvaliteten af møblerne, skriver branchedirektør Flemming Larsen.

- Et helt nyt engelsk forskningsresultat fra University of Central Lancashire påviser, at flammehæmmerne i møbler øger risikoen for at udsende sundhedsskadelig, giftig røg i højere grad, end de reducerer brandrisikoen. Så nok brænder møblerne dårligere, men under brand udsender de betydelige mængder af giftige stoffer, skriver Flemming Larsen, som mener, at foranstaltninger som brandalarmer yder bedre beskyttelse. 

Træ- og Møbelindustrien håber, at der kommer fælles EU-regler. Regler, som på længere sigt gerne må afskaffe flammehæmmere helt.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088